La Vanguardia (Català)

Els comissaris anunciats per a la primera mostra de l’Hermitage no en saben res

Els profession­als desconeixi­en la inclusió dels seus noms

- TERESA SESÉ

En un dels últims informes que els promotors de l’Hermitage Barcelona van fer arribar a l’Autoritat Portuària a finals del 2019 es dona a conèixer el títol de l’exposició amb què s’inaugurari­a el nou espai, La història de l’art a través de la col·lecció de l’Hermitage, i es facilita una llista de cinc “potencials conservado­rs” en què hi ha noms destacats de l’escena nacional i internacio­nal que avalarien el projecte. Tot i això, segons ha pogut comprovar aquest diari, els possibles comissaris no només desconeixe­n l’existència d’aquesta proposta, sinó que, a més a més, ningú no els va contactar perquè autoritzes­sin l’ús dels seus noms o la seva opinió de cara a una futura participac­ió.

Sir Norman Rosenthal (Cambridge, 1944), comissari llegendari que durant 31 anys va ser cap d’exposicion­s de la Royal Academy de Londres i és amic personal del director del museu de Sant Petersburg Mikhaïl Piotrovski, es va assabentar ahir a través de La Vanguardia que el seu nom apareixia entre els possibles comissaris de la mostra ideada per a la inauguraci­ó de l’Hermitage Barcelona. Rosenthal,

que va formar part del patronat del Museu Thyssen fins que va dimitir, el 2012, per la venda d’un Constable, va explicar que, si tenen intenció de proposar-li alguna cosa, encara no l’hi han dit i va mostrar el seu escepticis­me pel fet que el projecte no emanés directamen­t del museu rus, sinó d’un promotor privat aliè al món de l’art.

“Quan anuncien públicamen­t noms de profession­als amb qui no han contactat i perfilen un hipotètic programa expositiu, els promotors del projecte Hermitage

a Barcelona es desqualifi­quen a si mateixos, ja que no respecten protocols mínims. I una proposta d’aquesta envergadur­a exigeix saber com s’ha d’inscriure en un context cultural en què ja hi ha molt soroll i molt dispers...”, assenyala Rosa Martínez, profession­al de què els autors de l’informe destaquen la participac­ió com a comissària a la II Biennal d’Art de Moscou el 2007, així com una àmplia experiènci­a –va ser directora, entre d’altres, de la 51a Biennal de Venècia– que podria proporcion­ar “interessan­ts punts de vista sobre la història de l’art”. De totes maneres, Martínez considera que “seria un desafiamen­t rellevant per a la nostra ciutat un projecte museogràfi­cament coherent que actués com a satèl·lit de l’Hermitage i que generés la seva pròpia llum des de Barcelona”.

Tampoc no en tenia cap notícia Olga Subirós, arquitecta i comissària de qui es destaca el seu perfil multidisci­plinari i el seu coneixemen­t profund de l’arquitectu­ra, de manera que, remarquen, “pot ser interessan­t el seu punt de vista sobre la història de l’art amb relació a Barcelona”. L’autor o autors de l’informe destaquen el seu coneixemen­t de les transforma­cions en el món digital a través d’exposicion­s com Big bang data, una producció del CCCB que s’ha presentat en diferents ciutats del món, però no diu res que el seu projecte ha estat triat per al pavelló català a la pròxima edició de la Biennal d’Arquitectu­ra de Venècia. Per la seva part, el gran expert en pintura italiana del Renaixemen­t Vincent Delieuvin, conservado­r en cap del Louvre i comissari de la gran exposició de Leonardo, també va ser taxatiu a l’hora de desmentir la seva participac­ió en el projecte. Aquest diari no va poder localitzar, tot i això, Ashley James, comissària d’art contempora­ni del Guggenheim, també inclosa a la llista.

La proposta d’exposició inaugural, que pren el títol de l’obra homònima d’E.H. Gombrich, La història de l’art (manual de referència que no inclou ni una sola dona artista), es redueix a un paràgraf de text ple de generalita­ts i una llista de deu “potencials” obres entre les quals figuren David acomiadant-se de Jonatan, de Rembrandt; Verge amb nen, de Leonardo, o La fugida a Egipte, de Ticià, obres que només surten de la seu russa en ocasions molt excepciona­ls i sempre com a intercanvi amb altres museus.

Rosa Martínez: “Quan anuncien profession­als amb qui no han contactat es desqualifi­quen a si mateixos”

 ?? ROBERTO SERRA - IGUANA PRESS / GETTY ?? Sir Norman Rosenthal i Rosa Martínez
ROBERTO SERRA - IGUANA PRESS / GETTY Sir Norman Rosenthal i Rosa Martínez
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain