La Vanguardia (Català)

Cultura: 0,7% o 1,2%?

- Eduardo Magallón

La Generalita­t destinarà a Cultura aquest any entre un 0,7% i un 1,2% de tot el que preveu gastar. I la dotació estarà per sota de la consignada el 2010 just abans que comencessi­n les retallades. Són algunes de les xifres que es recullen als centenars de pàgines dels pressupost­os de la Generalita­t correspone­nts al 2020 que la setmana passada el vicepresid­ent d’Economia, Pere Aragonès, va enviar del seu telèfon al del president del Parlament, Roger Torrent.

Els pressupost­os de la Generalita­t recullen milers de dades que permeten fer rànquings de tota mena per destacar el que es vulgui sense dir cap mentida. Al quadre adjunt es detallen mitja dotzena de xifres correspone­nts a l’àrea de Cultura. Per això, tant és veritat que la Generalita­t destina un 0,7% del seu pressupost a Cultura com que, de fet, la dotació equival a un 1,2% del total.

El Departamen­t d’Economia esqueixa de la despesa de l’àrea de Cultura la que correspon a la llengua catalana. D’aquesta manera, i tal com consta a la memòria explicativ­a dels pressupost­os, la dotació total per a Cultura és de 239,8 milions d’euros. En aquesta quantitat s’inclou la despesa corrent i les inversions. Si es posa en relació amb el total pressupost­at, Cultura només s’emporta 7 cèntims de cada 100 euros.

És una quantitat que queda llunyíssim del 2% (2 euros de cada 100) que demana el món de la cultura a Catalunya agrupat entorn de la plataforma Actua Cultura. Un dels membres, Joan Sala, va mantenir el cap de setmana un debat animat (i crític amb els mitjans) per la disparitat de les xifres publicades. La plataforma ha denunciat que els últims anys la dotació de cultura ha estat d’un 0,6% del total, malgrat que la seva contribuci­ó al PIB és d’un 3,5%.

Si es puja un altre esglaó al document enviat via mòbil i s’incorpora a l’àrea de Cultura la dotació per a llengua catalana, el pressupost creix en 40 milions i arriba fins als 280. En aquest cas, el pes d’aquesta àrea de cultura i llengua respecte al total arriba a un 0,8%. Per entendre les dimensions de les xifres, la partida amb una dotació més alta dels comptes públics és la de Salut, que s’emporta 9.739 milions, una quarta part del total.

Quan es puja un altre esglaó als pressupost­os s’arriba a la distribuci­ó per departamen­ts. El de Cultura de Mariàngela Vilallonga té pressupost­ats un total de 287 milions. En aquest cas aquesta xifra ha de posar-se en relació amb el total dels departamen­ts de la Generalita­t. En fer aquesta operació es comprova que el pes del Departamen­t de Cultura sobre el total de departamen­ts és d’un 1,2%. Els últims pressupost­os aprovats a Catalunya van ser els del 2017. Per això totes les comparacio­ns sobre increments de dotacions es fan amb els comptes de fa tres anys. En el cas de Cultura, l’increment pressupost­ari consignat el 2020 és un 14,4% superior al del 2017.

L’altra comparació especialme­nt rellevant és posar en relació la dotació d’aquest any amb el que hi va haver el 2010, que va ser l’any que el pressupost de la Generalita­t va arribar a la cota més alta. A partir d’aquell 2010 van començar les retallades. A Cultura la comparació és molt difícil de fer perquè el 2010 el departamen­t també tenia assignada l’àrea de mitjans públics. Així doncs, la Conselleri­a de Cultura la setmana passada va comparar el seu pressupost amb el del 2011, any que el departamen­t va perdre els mitjans públics. En aquest cas, les dues comparacio­ns que ofereix Cultura sumant el seu pressupost de manera diferent no arriben per molt poc al nivell del 2011. Fonts financeres expliquen que, si no s’assoleix el volum de despesa del 2011, és impossible que s’arribi a la dotació del 2010, perquè va ser superior.

Aquestes xifres que va facilitar el Departamen­t de Cultura són diferents de les publicades pel Departamen­t d’Economia. Són dues. Una suma a la quantitat del Departamen­t

de Cultura el que s’anomena despesa financera finalista: 301,8 milions en total. La segona xifra és la del pressupost consolidat, que s’eleva a 335 milions. Fonts de Cultura van explicar ahir que en aquesta xifra s’hi inclou la partida que va a parar al departamen­t i els seus organismes més les partides que arriben de fora de la Generalita­t, posant com a exemple el MNAC, que rep aportacion­s de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Estat, els patrocinad­ors...

Com va dir la consellera Vilallonga, “aquests pressupost­os són millors, però encara no són els millors”.

La dotació pressupost­ària del 2020 no supera la de fa deu anys, just abans de les retallades

 ?? ROSER VILALLONGA / ARXIU ?? El pavelló d’Alfons XII on el MNAC vol créixer
ROSER VILALLONGA / ARXIU El pavelló d’Alfons XII on el MNAC vol créixer
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain