La Vanguardia (Català)

L’art de mirar la vida a través de la finestra

Els creadors van mirar a l’exterior com el veïnat ho fa ara

- JOSEP PLAYÀ MASET

Mai com aquests dies les finestres i balcons no havien tingut tant protagonis­me. Són els ulls amb què sortim al món, compartim els aplaudimen­ts als sanitaris, la música dels veïns o escoltem el cant dels ocells. El voyeurisme s’ha convertit en una forma de comunicaci­ó acceptada que ens aparta de la solitud perquè ens connecta amb el món exterior. No és estrany que al llarg dels temps els artistes també hagin tingut aquesta mateixa necessitat i siguin tantes les obres amb la finestra com a element central.

Quan Salvador Dalí visitava de jove els seus parents de Barcelona, els Serraclara, amb pis a la ronda Universita­t, quedava sorprès de la visió que tenien des de la galeria coberta del menjador. Explica en un dietari juvenil que la seva cosina li explicava la vida dels veïns quan al capvespre primaveral obrien els balcons i amb els llums encesos s’endevinave­n les seves activitats. Aquella imatge quedaria reflectida a Le

Voyeur, on es transforma en un avi assegut en una butaca al costat de la finestra. Aquesta mirada a l’exterior tindria més endavant translació a una de les seves obres més populars, Noia a la finestra, on apareix la seva germana al costat de la finestra de la casa d’estiueig a Cadaqués.

L’arquitecte del Renaixemen­t

Leon Battista Alberti va dir que un quadre “és una finestra oberta a través de la qual puc mirar la història”. I Leonardo Da Vinci va avançar que “hi ha perspectiv­a allà on el quadre es transforma, d’alguna manera, en una finestra”. Per això no sorprèn que el 2013 a Lugano (Suïssa) es fes una exposició titulada Finestres del Renaixemen­t als nostres dies. Dürer,

Monet, Magritte..., on es van recopilar fins a 150 obres.

La iconografi­a sobre la finestra procedeix sobretot del Renaixemen­t, i en especial dels pintors flamencs i toscans. Filipo Lippi, Botticelli, Fra Angelico o Van der Weyden presenten la Mare de Déu al costat del marc d’una finestra. També en obres de Vermeer apareixen dones pensatives al costat de la finestra, sense que es vegi l’exterior.

D’un element de decoració la finestra passarà aviat a ser objecte de meditació o desig. Ho apunta ja Murillo a Dones a la finestra. Però serà sobretot al segle XIX quan aconseguei­x aquesta dimensió. Un exponent és Dona a la finestra

(1822), de Friedrich Caspar David. En aquell triple joc de dona, finestra i món exterior, l’espai intern apareix gairebé buit i agafa protagonis­me la dona que observa.

Aquesta presència de la figura femenina a prop d’una finestra, d’esquena, ha estat interpreta­t com una

metàfora de l’ideal femení de l’època: estat d’innocència sexual, signe de contenció, espai interior domèstic davant l’exterior violent i confús. En el Romanticis­me, aquesta figura d’esquena expressa, a més, anhel per la natura.

Com va assenyalar la professora M. Dolores Bastida, “s’associava aquest tipus de dona amb alguna activitat intel·lectual: pensar, llegir, o potser recrear-se amb certes fantasies de caràcter social o sexual”. I sovint aquesta imatge es transforma­va també en una metàfora de l’avorriment.

No és fins al segle XX que aquestes finestres s’obren completame­nt. I donen presència també als homes, des de Caillebott­e a Chagall. Però la fascinació es manté viva. Un dels seus màxims exponents és Edward Hopper, que ofereix una reflexió hiperreali­sta sobre la solitud i la fredor del món exterior gairebé sempre a través de les finestres. Un altre pintor contempora­ni, el canadenc Shaun Downey, ha recuperat la figura de la dona solitària que mira rere les cortines o amb prismàtics a través de la finestra.

Totes les activitats artístique­s han girat la seva mirada cap als finestrals que s’obren a la vida. Des de la mítica pel·lícula La finestra indiscreta d’Alfred Hitchcock fins a l’adaptació d’una novel·la que James Ivory va fer a Una habitació amb vista. Més recentment el novel·lista Daniel Mallory tornava al thriller amb un supervende­s des de la posició del voyeur a La dona a la finestra, també adaptat al cinema. La finestra, com a terme estrictame­nt descriptiu o simbòlic, apareix de manera intermiten­t als títols del pop, la cançó o el rock. Però no al blues o el jazz, explica Esteban Linés. Se n’emporta la palma la bonica i intensa Les fenêtres, de Jacques Brel. De vegades la menció és merament circumstan­cial, com a la refrescant She came in through the bathroom window, composta per Paul McCartney. Bono esmenta la finestra amb més intenció que els Beatles en la turmentada I threw a brick through a window, mentre que Joni Mitchell a Moon at the window la cita com a via que condueix a l’esperança i l’emblemàtic­a The Jam cantava a Life from a window sobre la vida quotidiana i sentimenta­l.

A l’art la finestra ha passat de ser un element decoratiu a reflectir el desig d’obrir-se a l’exterior

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Amb vista a...
El quadre de dalt Home jove a la seva finestra (1875), de Gustave Caillebott­e, reflecteix un canvi de tendència, ja que des del Renaixemen­t les dones eren protagonis­tes gairebé exclusives d’escenes al costat de la finestra, com en el cas de Dones a la finestra (1675), de Bartolomé Esteban Murillo (al costat). Edward Hopper, autor de Diumenge al matí(1930) –sobre aquestes línies– farà aparèixer a les seves obres hiperreali­stes tant homes com dones. A la dreta, Le voyeur (1921), de Salvador Dalí, que reflecteix el que podria ser la visió d’un pati interior de l’Eixample, a Barcelona. I al costat, París des de la finestra ,un oli del pintor rus Marc Chagall
Amb vista a... El quadre de dalt Home jove a la seva finestra (1875), de Gustave Caillebott­e, reflecteix un canvi de tendència, ja que des del Renaixemen­t les dones eren protagonis­tes gairebé exclusives d’escenes al costat de la finestra, com en el cas de Dones a la finestra (1675), de Bartolomé Esteban Murillo (al costat). Edward Hopper, autor de Diumenge al matí(1930) –sobre aquestes línies– farà aparèixer a les seves obres hiperreali­stes tant homes com dones. A la dreta, Le voyeur (1921), de Salvador Dalí, que reflecteix el que podria ser la visió d’un pati interior de l’Eixample, a Barcelona. I al costat, París des de la finestra ,un oli del pintor rus Marc Chagall
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Joni Mitchell
Joni Mitchell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain