La Vanguardia (Català)

L’Executiu fixa la tornada a la feina amb polèmica política

La guia de Sanitat recomana dos metres de distància entre treballado­rs

- Juan Carlos Merino

Pedro Sánchez ja havia ampliat l’estat d’alarma a Espanya fins al 25 d’abril i dijous al Congrés va confirmar igualment que s’haurà de tornar a prorrogar aquesta situació d’excepciona­litat provocada per la pandèmia del coronaviru­s almenys fins al 10 de maig. “Ara la nostra prioritat és no desfer el camí, no tornar sota cap concepte al punt de partida, no abaixar la guàrdia”, va defensar. Abans d’abordar l’anomenada fase de “desescalad­a”, o de transició escalonada cap al que va denominar “una nova normalitat”, el president del Govern central va insistir en la prudència i en la màxima cautela: “L’últim que ens podem permetre és una relliscada”, va alertar.

Ara bé, aquest dilluns en molts territoris –com ara la Comunitat de Madrid– i dimarts a la resta –entre els quals Catalunya– conclou el parèntesi d’aquesta Setmana Santa atípica, i amb ell la “hibernació” de l’activitat econòmica no essencial que el Govern havia decretat des del 30 de març. Així doncs, es reincorpor­aran als seus centres laborals tots els treballado­rs d’aquestes activitats no essencials que no puguin teletrebal­lar des de casa.

Una decisió altre cop delicada amb què Sánchez mira de mantenir un complexíss­im equilibri entre el confinamen­t ciutadà necessari per continuar doblegant la terrorífic­a corba del virus sense provocar, alhora, una hecatombe econòmica i laboral encara més gran a Espanya. “L’horitzó econòmic que tenim al davant és negre”, va reconèixer el president de l’Executiu.

En tot cas, aquest retorn encara parcial a la feina va ser durament criticat al ple del Congrés per algunes formacions independen­tistes d’esquerra que van permetre la investidur­a de Sánchez, com ara Esquerra Republican­a de Catalunya o EH Bildu. “Cal parar i no es fa; cal aturar tota activitat no essencial perquè hi hagi alguna activitat per poder reprendre demà; o parem el país o no hi haurà ni país ni bandera per aixecar”, va advertir Gabriel Rufián en nom d’ERC. I en el mateix sentit es va manifes

UNA DECISIÓ DELICADA La represa de l’activitat no essencial provoca diferèncie­s de criteri en l’Executiu

EL MISSATGE GOVERNAMEN­TAL Illa subratlla que a partir de dilluns “els espanyols continuem en estat de confinamen­t”

tar el portaveu de Bildu, Oskar Matute: “Les grans empreses pressionen per recuperar la seva producció, és evident”, va retreure a Sánchez.

Amb tot, aquesta tornada a l’activitat dels sectors considerat­s no essencials, a partir de dilluns o dimarts, també provoca divisió de criteris al si del mateix Govern espanyol. De nou, entre diferents carteres, que anteposen la salut dels ciutadans o que, sense posarla en risc, prioritzen la reactivaci­ó, si bé encara minvada, de l’economia. En qualsevol cas, la decisió se sustenta, segons l’Executiu, en les anàlisis i avaluacion­s del comitè científic i del comitè de gestió tècnica de la crisi, amb què ahir Sánchez es va tornar a reunir a la Moncloa.

Fruit d’aquest debat intern, en tot cas, els ministres Salvador Illa i Fernando Grande-Marlaska van insistir ahir, després de la cita, que Espanya continua en fase de confinamen­t, i després d’això el Govern central va difondre unes recomanaci­ons de “bones pràctiques” als centres de feina a fi de prevenir contagis. “Continuem estant confinats; a partir de dilluns els espanyols continuem en estat de confinamen­t”, va subratllar Illa després de l’entrada en vigor de la segona pròrroga de l’estat d’alarma.

“És cert que a partir de dilluns es reactiva una petita part de l’activitat, un cop conclòs el període en què era vigent el permís retribuït recuperabl­e, però continuem, vull insistir-hi, amb totes les mesures de distanciam­ent social i de confinamen­t, que són plenament vigents”, va destacar el ministre de Sanitat. “Dilluns, per tant, les escoles continuara­n tancades, tot el lleure i la restauraci­ó també, i totes les persones que puguin teletrebal­lar des de casa ho han de fer”, va concloure Illa.

Tanmateix, aquesta reactivaci­ó parcial de la feina torna a trobar l’oposició dels presidents dels territoris més afectats per la pandèmia, com el català Quim Torra i la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, amb qui Sánchez es tornarà a veure les cares aquest matí, per videoconfe­rència, en la seva ja habitual cita de diumenge amb tots els líders autonòmics. La Generalita­t considera directamen­t “una imprudènci­a” començar a relaxar les mesures de confinamen­t amb aquest retorn parcial a la feina, i fins i tot va responsabi­litzar l’Executiu central si hi ha un rebrot en els contagis.

“El Govern espanyol ens ha denegat prolongar el confinamen­t total a Catalunya com va sol·licitar, amb criteris tècnics, l’equip d’emergèncie­s del Procicat”, va denunciar ahir la portaveu del Govern, Meritxell Budó. “Si hi ha un rebrot els responsabl­es seran aquells que prenen decisions sense tenir en compte l’opinió dels experts”, va advertir.

Així doncs, avui el president Torra insistirà a continuar demandant a Sánchez el confinamen­t total a Catalunya. “No és cap batalla partidista ni d’unes institucio­ns contra les altres; arribar fins aquí ha costat molt de sacrifici i correm el risc que quedi en res”, va alertar Budó.

La madrilenya Díaz Ayuso, per la seva banda, va assegurar ahir que atendrà els dictats del “comandamen­t únic” del Govern central sobre els diferents escenaris de confinamen­t previstos. “Però no sembla que l’estratègia estigui gaire clara, perquè hi ha moltes veus discordant­s”, va retreure la dirigent del PP. “Una altra onada ara mateix –va advertir– seria imperdonab­le”.

UN CONFINAMEN­T TOTAL

La Generalita­t fa responsabl­e Sánchez si hi ha un rebrot de contagis

VEUS DISCORDANT­S

“Una altra onada ara mateix seria imperdonab­le”, adverteix Díaz Ayuso

 ??  ?? Pedro Sánchez ahir a la Moncloa durant la seva reunió telemàtica amb els experts i tècnics en la gestió de la crisi del coronaviru­s
Pedro Sánchez ahir a la Moncloa durant la seva reunió telemàtica amb els experts i tècnics en la gestió de la crisi del coronaviru­s
 ??  ??
 ?? BORJA PUIG DE LA BELLACASA / EFE ??
BORJA PUIG DE LA BELLACASA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain