La Vanguardia (Català)

La xifra de defuncions pel virus baixa a la meitat de fa nou dies

Espanya registra 510 morts en 24 hores, gairebé la meitat que fa nou dies

- CARINA FARRERAS

El nombre de víctimes mortals a Espanya es va situar ahir en 510, fet que suposa tres dies de caiguda. Per a la tornada a la feina es repartiran 10 milions de mascaretes al transport públic.

Les forces i cossos de seguretat repartiran a partir de dilluns deu milions de mascaretes de forma gratuïta en estacions de tren, metro i autobusos, i “només i exclusivam­ent” a les persones que vagin a treballar en sistemes de transport públic, en què és més difícil mantenir la distància mínima d’un metre per evitar els contagis. Això descarta aquells treballado­rs que vagin caminant o en bici, o que utilitzin el seu propi vehicle, i, sens dubte, a tots aquells que puguin continuar amb les tasques laborals des de casa.

“No es tracta d’un desconfina­ment ni un desescalam­ent del confinamen­t”, va insistir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la roda de premsa posterior a la reunió del comitè tècnic d’experts. “Continuem estant confinats fins al 26 d’abril i la mesura de tornar a la feina presencial implica només una petita part de la població”, va puntualitz­ar.

El ministre va explicar que continua vigent la pròrroga de l’estat d’alarma però que dilluns –o dimarts per a les comunitats que com Catalunya celebren el dia festiu de dilluns de Pasqua– s’acaben les dues setmanes de “permís obligat, retribuït i recuperabl­e” per als treballado­rs que no podien continuar les tasques laborals des de casa però que ara han de tornar als centres de treball per reprendre la reactivaci­ó econòmica del país.

D’aquest grup se n’exclouen els empleats d’edat avançada, les embarassad­es i les persones amb afeccions cròniques, especialme­nt pulmonars o cardiovasc­ulars. Aquesta població més vulnerable podrà obtenir la baixa laboral als seus centres d’assistènci­a primària.

Tampoc no han d’acudir a la feina els empleats amb simptomato­logia compatible amb la Covid-19 ni aquells que hagin estat en contacte directe amb alguna persona que ha donat positiu en coronaviru­s.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va precisar que l’ús de les mascaretes és “recomanabl­e, no obligatori, si algú no se la vol posar, no se la posa”.

La tornada a la feina no hauria de significar, segons Illa, un repunt de contagiats si s’extremen les precaucion­s d’higiene i distància social acordades i recollides a la guia de bones pràctiques que, entre d’altres aspectes, recomana

El confinamen­t continua, va aclarir Illa, i la tornada a la feina es deu al final dels permisos retribuïts

evitar els petons i l’encaixada de mans, pràctiques socials que segons el seu parer s’hauran de suprimir durant un temps.

Davant el risc d’augment de contagis, Illa va assenyalar que confia en els hàbits adquirits per la població durant el confinamen­t i que les noves dades d’hospitalit­zacions i morts, conegudes ahir, el porten a afirmar que està funcionant. “Ho dic amb cautela i prudència però estem davant un evident procés d’alentiment de l’epidèmia”.

El Ministeri de Sanitat xifra en 510 morts pel virus les últimes 24 hores, una xifra similar a la registrada el 23 de març, quan es va iniciar la fase ascendent, que al pic màxim va assolir el miler de morts en un sol dia. També suposa una baixada respecte a les dades de divendres, quan es van notificar 605 morts.

Els casos per coronaviru­s a Espanya se situen en 161.852, 4.830 més respecte divendres, i unes 59.109 persones s’han recuperat (3.441 més).

 ?? DANI DUCH ?? Agents de la policia repartiran mascaretes a partir de dilluns
DANI DUCH Agents de la policia repartiran mascaretes a partir de dilluns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain