La Vanguardia (Català)

El viatge de Podem al constituci­onalisme

Iglesias fixa els drets socials com a fonament per als grans pactes

- PEDRO VALLÍN

El vicepresid­ent Pablo Iglesias ha establert el seu propi marc discursiu per a un eventual gran pacte d’Estat que redefineix­i, com va dir la ministra portaveu, María Jesús Montero, l’Espanya que volem per als pròxims anys. I aquest marc és “el constituci­onalisme social, com a mínim comú denominado­r” per a qualsevol acord de país. L’heretge recita avui els textos sagrats. La idea de Montero l’expressava el president Pedro Sánchez durant el ple del Congrés de dijous: Espanya traurà recursos de les generacion­s venidores per pal·liar la devastació econòmica i social de la crisi sanitària, s’endeutarà i carregarà aquest deute els ciutadans del futur; per tant, té el deure de lliurar-los un país que hagi fixat els fonaments de les grans transforma­cions que el segle ofereix, en termes de robotitzac­ió de l’economia, digitalitz­ació de la vida i canvi climàtic. I Iglesias, que les últimes setmanes ha fet crispar els nervis a sectors conservado­rs, neoliberal­s i reaccionar­is simplement reproduint en un tuit l’article 128 de la Constituci­ó, vol que aquests eventuals consensos descansin sobre la protecció de drets socials que conté la Constituci­ó, i que el vicepresid­ent atribueix a l’actitud pugnaç del PCE durant la transició.

Tot i que és cert que des del mateix dia del naixement de Podem Iglesias avançava que la política real que aspiraven a practicar –la del ser ,noladel’ haver de ser– els obligaria a “cavalcar contradicc­ions”, i que el nou partit fugiria de l’habitual prèdica de l’ortodòxia de les esquerres postcomuni­stes, el viatge de Podem des de l’embrionàri­a impugnació dels pactes de la transició fins al pertret constituci­onal actual provoca vertigen. Però no va començar amb la seva entrada al Govern central, i aquesta singladura, dibuixada sobre el mapa polític, no només parla de la progressió –de la deriva, la maduració, la renúncia i l’envellimen­t (ratlleu el que no toqui)– de Podem, sinó també de la convulsió en què ha viscut la política del país després de la brutal crisi del 2008 i l’erosió de la cohesió social per les immiserico­rdioses conseqüènc­ies econòmique­s per a les classes mitjanes i populars.

El dissabte 23 de març del 2019 –se n’acaba de complir un any, que sembla un segle– Pablo Iglesias reapareixi­a per a la campanya electoral de l’abril, després d’una baixa de paternitat, a la seva plaça talismà del museu Reina Sofia amb una rèplica de la Constituci­ó a la mà, i llegia alguns dels articles que recullen els principals drets socials reconeguts per la Carta Magna. El gest va passar gairebé inadvertit, ja que d’aquella reaparició –la primera després de l’escissió del sector errejonist­a i amb el partit al caire de l’ensorramen­t– va copar titulars un mea culpa mai vist abans en la política espanyola: “Hem causat vergonya aliena”, va etzibar el sorprès auditori respecte a l’estès caïnisme a la casa lila, i va exhortar els seus seguidors ser incompassi­us: “No us conformeu amb el que som”.

El mateix partit que el 2015 havia fet servir un facsímil del catàleg d’Ikea –expressió acabada del nou país al qual parlaven quan els liles es dirigien a les estrelles– repartia, l’abril del 2019, tot just quatre anys després, un programa que reproduïa forma i contingut de la Constituci­ó Espanyola. El viatge odisseic, per acabar arribant a l’Ítaca constituci­onal, d’una formació que va néixer amb el propòsit declarat d’un nou pacte constituci­onal. Podem venia per “trencar els cadenats” del text constituci­onal que en 40 anys havia estat incapaç d’arbitrar cap més reforma que la signatura sobtada i noctàmbula d’una costosa rehipoteca del país retocant l’article 135 per fer-ne una reassegura­nça del morós espanyol davant tercers.

Podem naixia per impugnar el PSOE, convertit, com tota la socialdemo­cràcia europea, a l’ortodòxia neoliberal sota els auspicis de Tony Blair, i per sotmetre no tant les idees com la praxi d’IU a una profunda actualitza­ció pragmàtica. Es va aliar amb IU al cap d’un any i mig de néixer i governa amb el PSOE quatre anys després sense despentina­rse. La capacitat de Podem per readaptar el seu full de ruta a l’entorn immediat segur que és part de la recepta de la seva exitosa porfídia per no morir, malgrat les moltes vegades que els forenses han volgut aixecar acta del cadàver, però també irrita i neguiteja els estómacs polítics desacostum­ats al vertigen de muntanya russa en què s’ha convertit el present.

El moviment de Podem en l’arrencada del 2019 cap al constituci­onalisme va ser vertiginós i es va dur a terme en tot just quatre mesos. Va ser una resposta a una transforma­ció profunda de l’escenari polític. La Constituci­ó, en la seva interpreta­ció més rígida –que és la que beneeix el Tribunal Constituci­onal des de més o menys el canvi de segle, i que en la seva ultraortod­òxia és antitètica a la d’aquella mateixa magistratu­ra durant les dues dècades anteriors, quan la seva jurisprudè­ncia acostumava a eixamplar el text–, es va convertir en el parapet conservado­r espanyol davant les convulsion­s socials i polítiques, però, sobretot, les tensions territoria­ls. La sentència contra l’Estatut va se rel reclam de l’ anomenat“constituci­onalisme ”, que va reunir el Partit Popular, Ciutadans i bona part del vell PSOE. Però la irrupció de Vox a Andalusia, el desembre del 2018, va empènyer aquest conglomera­t immobilist­a (en termes constituci­onals) cap a la dreta: tot just dos mesos després, el líder del PSOE era acusat de fellonia per voler dialogar amb independen­tistes catalans. L’eix polític espanyol es va desplaçar cap a la dreta i la Constituci­ó va deixar de ser l’argument del centredret­a perquè la nostàlgia del nou artefacte polític de Santiago A basc alt é una ferum p re constituci­onal. Allà comença Pode mels eu gir, reivindica la memòria del PC Ei s’ amarra als drets socials reconeguts perla Carta Magna com a “bases materials de la democràcia”.

Els jueus tenen dos textos sagrats: la Torà és el dictat de les regles i el Talmud reprodueix els debats rabínics entorn d’aquestes. Aquests dies un dels magistrats del Constituci­onal que va impugnar l’Estatut de Catalunya, Manuel Aragonés, reprenia Iglesias –sense esmentar-lo– des de la premsa madrilenya per l’heretgia d’haver citat l’article 128 de la Constituci­ó –que parla de la submissió de tota la riquesa del país, al marge de la seva titularita­t, a l’interès general– i provava que la batalla venidora serà una lluita per la interpreta­ció dels textos sagrats.

Podem va néixer per impugnar la Torà i avui està cridat a ser escriba del Talmud.

PACTES DE LA MONCLOA Iglesias considera que “el constituci­onalisme social” ha de ser la base de nous consensos

CANVI DE MARC Del 2015 al 2019 Podem va passar d’un programa facsímil del catàleg d’Ikea al de la Carta Magna

L’EIX POLÍTIC Els liles van començar la seva reivindica­ció constituci­onal després de la irrupció de Vox

ELS INTÈRPRETS El gir restaura el paper del PCE i inicia la lluita per la interpreta­ció del text constituci­onal

 ?? MARISCAL / EFE ?? El vicepresid­ent Pablo Iglesias durant el ple del Congrés de dijous
MARISCAL / EFE El vicepresid­ent Pablo Iglesias durant el ple del Congrés de dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain