La Vanguardia (Català)

Obrir un negoci en temps de clausura

La primera botiga de residu zero de Sabadell es va inaugurar el 27 de març, en ple confinamen­t

- PALOMA ARENÓS

Ni valents. Ni bojos. Només conseqüent­s. Així són els sabadellen­cs Daniel Galende (36), la seva dona, Vanessa Fàbrega (36), i el seu germà Àlex Fàbrega (29), que després de sis mesos elaborant el seu pla de negoci, buscant un lloguer cèntric i contactant amb els millors proveïdors artesans, el 27 de març van decidir obrir l’Etikal Market, la primera botiga de residu zero de Sabadell. I ho van fer en circumstàn­cies molt adverses, malgrat el coronaviru­s, les males previsions econòmique­s, la por, la incertesa que causa aquesta dura crisi.

Són al número 26 del cèntric carrer Sant Quirze i han dissenyat un espai acollidor, on predominen la fusta i els pots de vidre. Aquí no hi ha plàstics ni embolcalls. A tot estirar, algun petit embalatge de paper o de cartró reciclat. D’això tracta un comerç de residu zero: alimentaci­ó a granel (pastes, galetes, espècies, cafè, llegums, arrossos, cereals, palles per beure de bambú, d’acer inoxidable...), higiene personal (pasta de dents en pastilla, xampú i gel sòlids, raspalls de dents reciclable­s, maquinetes d’afaitar d’acer...) o neteja de la llar (sabons per a rentadora o vaixella amb dispensado­r).

“Des d’octubre que treballàve­m en aquest projecte i amb el pla de negoci sòlid, assessorat­s per la Cecot. Vam veure que era viable i que teníem un públic objectiu potencial. A Barcelona ja hi ha botigues de residu zero, però a Sabadell és la primera que uneix menjar, higiene i neteja, que és el que ens diferencia”, detalla la Vanessa. “Creiem en el decreixeme­nt i en una vida més sostenible. Ho practiquem a casa i vam decidir fer el primer pas per acompanyar d’altres”, afegeix.

Aquests emprenedor­s aposten per productes artesans i de proximitat. “Ara per ara, tenim un 40% amb certificat ecològic, que anirà creixent, però la nostra màxima és el quilòmetre zero, la feina ètica i sense crueltat animal”, subratlla l’Àlex, que és qui és al capdavant de l’establimen­t. La seva germana i el seu cunyat en són socis, i li donen suport financer i l’ajuden en la difusió del negoci a través de les xarxes socials.

I com es van atrevir a obrir quan ja feia dues setmanes que estàvem confinats? “Havíem de fer la inauguraci­ó el 20 de març, teníem el magatzem ple de menjar, la botiga preparada i, com que teníem els permisos per obrir, perquè l’establimen­t és d’alimentaci­ó, vam decidir complir el pla traçat”, expliquen. “Tot i que la majoria és aliment sec, si l’haguéssim deixat dos mesos, s’hauria fet malbé i l’hauríem hagut de llençar. Això sí que hauria

Aquests emprenedor­s afronten l’arrencada del seu projecte com un entrenamen­t per a temps millors

estat un mal inici”, apunta l’Àlex.

Davant el nou escenari no han tingut altre remei que adaptar-se. “Només pot entrar un client alhora, soc l’únic que peso i serveixo –normalment, ho faria el mateix consumidor–, vaig equipat amb mascareta i guants, desinfecto tot a cada venda. Si el client no porta els seus envasos, tenim pots de vidre amb tapa i, si no, li donem bossa de paper”, descriu.

Un altre canvi és l’horari: obren al matí, de 9.30 hores a 14 hores, i a la tarda l’Àlex reparteix a domicili amb la seva bicicleta. “Hi ha matins que tenim tres o quatre clients i a la tarda fem fins a cinc repartimen­ts. No és el que pensàvem, però no ens queixem. És com un entrenamen­t del negoci”. Quan la normalitat es recuperi, oferiran cervesa artesana de La Micro Cerveseria de Sabadell i estudien oferir una cistella de verdures de temporada d’un agricultor local un dia a la setmana.

 ?? DAVID DATZIRA ?? Àlex Fàbrega atén una clienta a l’Etikal Market, al carrer Sant Quirze de Sabadell
DAVID DATZIRA Àlex Fàbrega atén una clienta a l’Etikal Market, al carrer Sant Quirze de Sabadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain