La Vanguardia (Català)

Xocolata a la mona i al confinamen­t

-

Avui és dia de celebrar, encara que la majoria a distància, la Pasqua i, amb aquesta, la tradició més esperada: la mona. Aquest pastís decorat amb ous o figuretes de xocolata és el producte de què volem parlar avui. Provinent d’Amèrica, abans el preníem en format líquid (quan es va posar de moda entre els nobles i clergues de finals del segle XVI), després com a xocolata a la pedra i després amb tauletes com les que coneixem ara... La xocolata té un valor energètic elevat. En funció del contingut de cacau, tindrà una proporció de sucres més o menys gran, de manera que el valor energètic i nutriciona­l també variarà. La xocolata també és una font important de minerals com el magnesi, fòsfor, ferro i zinc i té poder antioxidan­t. Alguns estudis reconeixen que menjar-ne petites quantitats al dia (uns 10 g de xocolata negra, a partir de 70 o 80% de cacau) podria ser fins i tot beneficiós per a la salut. Però siguin més grans o menors els beneficis de la xocolata, regalar-nos un caprici de tant en tant (sobretot amb la que està caient)potser és fins i tot necessari.

Us donem algunes idees per aprofitar al màxim els trossos que ens puguin sobrar de les figures de la mona:

1. Piqueu els trossos amb un ganivet i utilitzeu-los per a alguna picada, que després es pot incorporar a un guisat.

2. Ratlleu o pique els sobrants de la mona per afegir-los a iogurts, fruita tallada o al vas matinal de llet calenta.

3. Poseu els trossos uns segons al microones i després acompanyeu-los amb una llesca de pa, un fil d’oli d’oliva i unes escames de sal.

4. Si voleu ser més cuinetes, podeu fer unes trufes fonent els trossos al bany maria i incorporan­t-hi la mateixa quantitat de nata que de xocolata fins a formar una crema. Després ho heu de condimenta­r amb el toc que desitgeu (ratlladura de llimona, llet en pols, vainilla...) i ho heu de deixar reposar a la nevera en un recipient hermètic. Un cop fred heu de fer boletes amb la crema i cobrir-la amb fideus de xocolata, cacau en pols o coco ratllat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain