La Vanguardia (Català)

Primers pressupost­os a Catalunya des del 2017 entre ofertes de pactes

El Govern aconseguei­x aprovar els comptes amb el suport dels comuns mentre l’oposició posa sobre la taula propostes d’acords

-

Fred. Als despatxos del Govern al Parlament de Catalunya ahir hi feia fred. Més que a l’hemicicle, on un màxim de vint-i-un diputats van passar gairebé tretze hores per donar llum verda als primers pressupost­os de la Generalita­t en tres anys. El pròleg va ser la convalidac­ió dels decrets amb les primeres mesures del Govern contra el coronaviru­s. Televot, desinfecci­ó de micros, gots de plàstic i un Parlament amb 80 treballado­rs –un 34% de la plantilla– en torns.

La pandèmia ha soscavat les estratègie­s dels partits i el que es va imposar ahir va ser una proliferac­ió d’ofertes de pacte insòlites i de futur incert. El president Quim Torra té intenció de convocar partits, agents socials i econòmics i el “talent” català per a un pla de “construcci­ó”. Lorena Roldán, de Ciutadans, va abandonar els cartells de denúncia i va posar en marxa a Catalunya la nova estratègia d’Inés Arrimadas al Congrés. Ara allarga la mà i planteja un “fòrum autonòmic per a la reconstruc­ció”. Miquel Iceta va encapçalar la taula per a la reconstruc­ció social i econòmica de Pedro Sánchez; i els comuns branden el seu “pacte per la vida”... Totes les ofertes aparcaven el conflicte polític català.

Cinquanta dies després de l’últim ple, el to va ser més constructi­u del que és habitual i les crides al diàleg es van encavalcar. “Podem parlar”, “compto amb tothom”, va anar responent Torra, mentre reivindica­va estructure­s d’Estat per fer front a la pandèmia i defugia les crítiques del PP per l’“immoral Espanya ens mata” i les de la CUP per “no fer cap exercici de sobirania contra la presència de l’exèrcit”.

La pretensió del president, no formalitza­da amb els seus socis, és posar en marxa una ronda de conja tactes de manera immediata més enllà dels límits del Parlament.

El pla ara fa dos mesos no era aquest. El full de ruta de JxCat i ERC dictava que després de l’aprovació dels pressupost­os Torra anunciaria la data de les eleccions. La confiança entre els socis del Govern estava trencada i es va liquidar la legislatur­a.

Ahir ningú no va parlar d’eleccions, ni a l’hemicicle ni als despatxos, però l’enfrontame­nt al si del Govern continua igual de viu. Torra va anar al xoc amb el president del Parlament, Roger Torrent, però la tensió la va evidenciar l’escena protagonit­zada pel vicepresid­ent Pere Aragonès i el líder parlamenta­ri de JxCat, Albert Batet, després de la sessió matutina del ple.

Una disputa per una esmena als pressupost­os presentada pel PSC a què JxCat estava decidida a donar suport –bonificaci­ó fiscal a empreses que facin mecenatge cultural– i que ERC va frenar. Els equilibris al Govern són tan fràgils que, segons JxCat, just abans d’arrencar el debat de pressupost­os es va posar en perill l’aprovació del pla de desconfina­ment avui al Consell Executiu. Torra va ordenar preservarl­o després d’un intercanvi amb Aragonès i JxCat no va votar l’esmena.

El president s’ha fet seu el pla que passarà primer per la reunió tècnica del Procicat i després pel Govern. Torra vol acudir a la setena videoconfe­rència de presidents autonòmics amb el document sota el braç i mantenir l’estratègia de reivindica­ció davant les anades i vingudes del Govern espanyol amb les sortides dels nens. I el conflicte amb els republican­s té conseqüènc­ies en l’horitzó electoral en què ell no participar­à. Més encara quan la pandèmia sembla que ha posat la data dels comicis en mans del Tribunal Suprem.

Les conselleri­es que dirigeixen els republican­s estan portant la càrrega de la gestió de la crisi del coronaviru­s i ara s’enfronten a un horitzó d’ajustos, però han desterrat el terme del seu vocabulari i marquen distància amb les retallades que van seguir la crisi del 2008. Els pressupost­os aprovats amb el vot dels comuns donen un marge extra de despesa al Govern de 3.000 milions, però el coronaviru­s també ha envestit la recaptació. Tot i això, Aragonès els ha batejat com la “primera pedra de la reconstruc­ció”. “Una caixa d’eines més gran que un pressupost prorrogat des del 2017”, va concloure.

El suport dels comuns és lluny de ser un aval al Govern –molt menys a Torra– i la censura de Jéssica Albiach a la gestió dels independen­tistes ho va posar en evidència. “Deixin de mentir i insultar”, va exigir. I, de passada, va reclamar a ERC que donin suport als pressupost­os de l’Estat quan arribi el moment.

Aragonès no es va donar per al·ludit però va aprofitar per assenyalar el PSC, a qui va retreure la seva actitud “conservado­ra i immobilist­a”. Els va reclamar no només suport en la redistribu­ció dels comptes, sinó davant Pedro Sánchez perquè faci transferèn­cies directes de recursos a Catalunya, “i no préstecs”.

El vicepresid­ent i previsible candidat d’ERC està decidit a “construir una alternativ­a” i per això ja manté contactes amb els agents econòmics. El pressupost i la taula de diàleg amb el Govern era la seva principal carta electoral i ara reformula el seu relat buscant una imatge d’eficiència.

L’aprovació dels pressupost­os es va fer en absència de Torra, que tampoc no pot participar en votacions després de perdre l’acta de diputat per la inhabilita­ció en primera instància. Després de la sorpresa al matí pel to de les intervenci­ons, en la votació va tornar al previst. Només hi ha una unanimitat possible. La de les 20 h, amb l’aplaudimen­t als sanitaris des de dins de l’hemicicle.

CANVI DE TO Cs abandona els cartells i trasllada a Catalunya la nova estratègia pactista d’Arrimadas

LA PUGNA INDEPENDEN­TISTA Torra busca el xoc amb Torrent pel televot; tensió entre Aragonès i Batet

 ?? JOB VERMEULEN HANDOUT / EFE ?? Uns quants diputats van poder ser presents ahir al primer ple del Parlament en dos mesos seguint mesures de protecció
JOB VERMEULEN HANDOUT / EFE Uns quants diputats van poder ser presents ahir al primer ple del Parlament en dos mesos seguint mesures de protecció
 ?? JOB VERMEULEN / EFE ?? El president Torra es va sotmetre a un control de temperatur­a al hall d’entrada del Parlament
JOB VERMEULEN / EFE El president Torra es va sotmetre a un control de temperatur­a al hall d’entrada del Parlament
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain