La Vanguardia (Català)

Clam dels metges contra les receptes temeràries de Trump

Persones anònimes s’involucren en projectes per alleujar la situació dels més afectats per la crisi

- ROSA M. BOSCH

Si la crisi del coronaviru­s està tenint alguna cosa positiva és que està propulsant l’altruisme. La Vanguardia ha selecciona­t un grapat d’històries protagonit­zades per persones anònimes, i de perfils molt diferents, que s’han mobilitzat per alleujar la situació dels que més pateixen aquesta crisi. De joves investigad­ores, com María Luisa Buchaillot, que cada matí va a l’hospital de campanya de Santa Anna per repartir menjar, a Mónica Minnig i Enrico Gambetta, una parella de jubilats que acull a casa seva, a Sant Andreu de Llavaneres, l’Abdelhamid, de 20 anys, que abans dormia en una caravana amb altres companys sense sostre.

“Tenim tres fills, i tots viuen a l’estranger, i ens agradaria que a ells també els ajudessin si fos necessari. Per això ens vam oferir que l’Abdelhamid s’instal·lés amb nosaltres durant el confinamen­t”, explica Mónica Minnig, satisfeta de l’adaptació de tots tres a aquesta nova etapa i dels progressos del seu pupil en l’aprenentat­ge de la llengua.

“L’Abdelhamid va arribar a Espanya al novembre. Al Marroc va acabar el batxillera­t i aquí vol estudiar Mecànica. Vaig comprar una pissarra al súper i dos llibres de gramàtica espanyola per a àrabs per internet, i cada dia m’assec amb ell i l’ensenyo. La veritat és que ha avançat, i ja és capaç de construir frases. Al principi la comunicaci­ó era complicada”, detalla. La parella li ha agafat afecte, li dona suport en la seva formació i pensa com el podrà ajudar en el futur perquè tingui més oportunita­ts, trobi una feina i pugui consolidar la seva integració.

“És un noi molt educat i pulcre – remarca–. Es passa el dia estudiant a l’ordinador, i els dissabtes té classe en línia de castellà amb BarcelonAc­tua”. Aquesta fundació, especialit­zada a atendre persones migrants, va ser la que els va posar en contacte després que la Mónica llegís a La Vanguardia la història de Marisa Müller, que havia cedit el seu pis de Barcelona a quatre ciutadans que dormien al ras perquè es poguessin confinar durant l’estat d’alarma.

BarcelonAc­tua ja ha propiciat l’acollida en famílies de vuit persones sense sostre.

No són pocs els ciutadans que abans i durant aquest llarg període de reclusió han obert les portes de casa seva a extutelats. Francesc Mateu, exdirector d’Oxfam Intermón a Catalunya, i la seva família van rebre el 2018 un adolescent de Guinea Conakry, Kabineth. Era l’època en què menors no acompanyat­s havien de dormir a les comissarie­s dels Mossos pel col·lapse del sistema gestionat per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (Dgaia). Després en Kabineth va ingressar en un centre de Lleida, i quan va fer els 18 anys va tornar amb els Mateu a la localitat de Centelles, on estudia ESO.

Aquestes setmanes Mateu s’ha bolcat a ajudar els malalts que es recuperen del coronaviru­s a l’antic seminari de Vic. “Som un equip d’uns 30 voluntaris; ens han fet una formació i ens han facilitat equips de protecció per atendre les necessitat­s dels convalesce­nts, que ja estan fora de perill. Jo hi vaig els caps de setmana i dues tardes, en torns de vuit hores. Estic de guàrdia per al que necessitin, els porto el menjar i, si cal, vaig a la farmàcia a buscar medicament­s”, explica Mateu, que vol destacar altres iniciative­s de xarxes de suport a joves migrants

LA MONICA I L’ENRICO Una parella de jubilats acullen a casa l’Abdelhamid, un jove migrant sense llar

VOLUNTARI EN UNA RESIDÈNCIA En Tarik, de 23 anys, dedica matí i tarda a cuidar persones grans

a la Garriga i a la Floresta. Comenta el cas d’en Tarik, que va desembarca­r en pastera a la costa andalusa el 2018 i que després de passar uns mesos a Jerez va acabar dormint uns quants dies al ras a Barcelona. Després va ingressar en un equipament de la Dgaia, fins a l’estiu passat, quan es va verificar que era major d’edat.

“El 28 d’agost em van avisar que un noi sortia d’un centre i es quedava al carrer. El vam conèixer, i aquella mateixa nit ja va venir a viure amb nosaltres: amb mi, la meva filla i el meu fill, de 21 i 17 anys. Li vam arreglar la documentac­ió, el vam empadronar a casa, s’ha apuntat a un curs de català i ha començat un PFI. De seguida es va afegir a tasques de voluntaria­t en un banc d’aliments i en un residencia d’avis”, explica la Isabel, de la Garriga.

Des que va començar l’estat d’alarma, en Tarik ha continuat anant a la residència, conscient que el seu suport era més necessari que mai per les baixes del personal. Malgrat que quan va arribar a Catalunya volia ser cuiner, ara té clar que la seva vocació és l’atenció a la gent gran, i per això al gener es va

inscriure en un curs de Càritas per formar-se en aquest camp. “M’encanta estar amb ells; és molt gratifican­t. Al matí els ajudo a llevar-se, a rentar-se... I hi torno a la tarda”, explica per telèfon.

El seu pare, pintor de làpides, la seva mare i els seus quatre germans viuen a prop de Ceuta, i esperen que en Tarik, de 23 anys, tingui els papers, trobi una feina i enviï diners a casa. De moment mostra la seva gratitud amb aquest voluntaria­t de jornada completa.

Després d’una temporada amb molts viatges a Zimbàbue, Kènia i Tanzània bolcada en investigac­ions sobre l’ús de satèl·lits i drons per controlar cultius, el 2019 María Luisa Buchaillot, de 27 anys, va tornar a Barcelona per centrar-se en el seu doctorat en Agronomia a la UB. Amb els seus estudis, Buchaillot vol aportar el seu gra de sorra en el repte Fam Zero, un dels Objectius de Desenvolup­ament Sostenible. Salvant les distàncies, a Barcelona també contribuei­x a alimentar els més vulnerable­s participan­t en el dispositiu de repartimen­t de menjar de la parròquia de Santa Anna.

Aquesta científica, a qui l’apassiona “resoldre problemes perquè la gent no passi gana” en països fuetejats per sequeres i plagues, es va oferir ràpidament quan li van dir que buscaven voluntaris en aquest hospital de campanya. “Als matins, a les 8.30 h, preparo el cafè i el vaig donant des de l’altre costat del reixat; fa mal veure com cada dia venen persones noves; no només sensesostr­e, sinó gent que ja no té res per menjar”, explica Buchaillot. De mitjana cada dia serveixen 220 racions d’esmorzar, dinar i sopar.

Una quantitat similar d’àpats és la que prepara l’equip que han muntat l’oenagé Hugging Nepal, impulsada per un grup d’espanyols després del terratrèmo­l que va matar 9.000 persones, i l’empresa social Karuna, una iniciativa del barceloní Edu Borés. Aquestes dues entitats desenvolup­en projectes conjunts, i ara s’han centrat a alimentar nepalesos que el coronaviru­s ha tornat a deixar en la misèria més absoluta. Un grup de deu voluntaris, capitaneja­t per Maria Vives i Álvaro Quintana, preparen i distribuei­xen pels carrers de Kàtmandu plats calents. Ahir van arribar a 250 persones, i la demanda creix cada dia.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’acollida. Mónica Minnig llegeix amb l’Abdelhamid un article de la La Vanguardia sobre la falta de mà d’obra al camp; a peu dret, el seu home,Enrico
ÀLEX GARCIA L’acollida. Mónica Minnig llegeix amb l’Abdelhamid un article de la La Vanguardia sobre la falta de mà d’obra al camp; a peu dret, el seu home,Enrico
 ?? LV ?? Francesc Mateu reparteix menjar a pacients que es recuperen del virus
LV Francesc Mateu reparteix menjar a pacients que es recuperen del virus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain