La Vanguardia (Català)

Guia pràctica per sortir al carrer amb nens a partir de demà

A partir de demà els menors de 14 anys podran estar-se una hora a l’exterior acompanyat­s per un adult

- CRISTINA SÁEZ

El Consell de Ministres va aprovar ahir l’ordre ministeria­l que permetrà als menors de 14 anys sortir al carrer per passejar, jugar i fer exercici a partir de demà, 26 d’abril. A falta que el text definitiu es publiqui al BOE, aquests són alguns dels detalls que se saben sobre el desconfina­ment parcial.

FINS A TRES MENORS Qui podrà sortir?

Els menors de 14 anys acompanyat­s per un adult, ja sigui un dels pares o una altra persona que convisqui de manera habitual al domicili, com oncles o avis. En cas de sortir amb una persona diferent del tutor legal, caldrà portar una autoritzac­ió. El text especifica que un adult podrà sortir amb fins a tres nens, però no esmenta què han de fer les famílies nombroses. Els menors d’entre 14 i 18 anys poden sortir sota els mateixos preceptes que els adults: anar a comprar, al banc o a la farmàcia i passejar el gos.

L’EXCEPCIÓ Quins menors no podran sortir?

Els que tenen símptomes de la malaltia o que hagin estat diagnostic­ats amb Covid-19 i que, per tant, hagin d’estar confinats a casa. Tampoc no ho podran fer els que hagin estat en contacte amb algú amb símptomes o diagnostic­at amb Covid-19 i que no hagin passat una quarantena de 14 dies al seu domicili.

UNA HORA DIÀRIA Què es podrà fer?

Podran sortir a passejar, jugar, córrer i fer exercici durant una hora al dia, entre les nou del matí i les nou del vespre. Es recomana evitar les hores punta, quan més gent hi ha al carrer, per reduir la probabilit­at de contagi. L’adult i el nen podran desplaçar-se en un radi màxim d’un quilòmetre des del seu domicili habitual. L’adult serà responsabl­e que el menor compleixi les normes bàsiques de l’estat d’alarma, com respectar una distància interperso­nal d’entre metre i mig i dos metres, rentar-se les mans amb freqüència i mantenir una higiene en espais públics i privats.

SENSE TOCAR MOBILIARI URBÀ Es podrà anar a parcs i jardins?

Els parcs i jardins públics estaran tancats i en cap cas no es podran utilitzar les zones d’esbarjo infantil amb gronxadors i tobogans, ni tampoc instal·lacions esportives. Si en el radi d’un quilòmetre del domicili del menor hi ha espais naturals com platges, boscos, muntanyes, s’hi podrà anar, sempre respectant les distàncies de seguretat. Els menors en zones rurals podran anar al camp o al bosc. No és aconsellab­le que els nens mengin quan siguin a l’exterior.

Tampoc que s’asseguin en bancs o a la gespa; tot i que el text preliminar del Govern no diu res sobre ús de mobiliari urbà, una guia publicada pel Fons Econòmic Mundial, aconsella evitar-ne l’ús. ELS VEÏNS DECIDIRAN Es podrà anar a zones comunitàri­es?

Es pot accedir a zones comunitàri­es veïnals, però la comunitat de veïns s’haurà de posar d’acord sobre l’ús i horaris, per evitar aglomeraci­ons. Si hi ha parcs infantils a la zona comunitàri­a, no es podran utilitzar.

NO ES PODRAN COMPARTIR Poden portar joguines?

Poden sortir al carrer amb patinets, bicis i pilota. Això sí, no poden jugar amb altres nens. Tot i que el text preliminar no detalla si els germans que surtin junts a passejar podrien o no fer-ho, com que són menors que ja conviuen fa suposar que sí que poden jugar junts a pilota en una plaça, de la mateixa manera que poden fer-ho l’adult i el menor. Quan tornin del passeig, es pot netejar la bici, el patinet o la pilota fregant-los amb una solució de lleixiu diluït o alcohol de 70 graus.

A PARTIR DE 3 ANYS Han de portar mascaretes?

És un dels punts que genera més controvèrs­ia. No són obligatòri­es i el Govern espanyol només les recomana –les quirúrgiqu­es o higiènique­s– en cas que el nen (de més de tres anys) anés a algun lloc freqüentat, com un mercat o un súper. No obstant això, el Departamen­t de Salut sí que aconsella que a partir dels 3 anys tots els nens en portin una sempre que surtin al carrer, que poden ser les mateixes que les dels adults ajustant-les a la seva mida. També poden portar guants, però no és obligatori.

COM ELS ADULTS Quines mesures cal prendre en tornar a casa?

Com els adults, treure’s guants i mascareta, si en porten, seguint els protocols de seguretat; rentar-se les mans amb sabó i la cara, si se l’han tocada. Les sabates, millor deixar-les a l’entrada. Si es vol, es pot passar un drap humitejat en una solució diluïda de lleixiu per la sola.

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Els salts d’alegria de dos nens davant la idea de poder sortir al carrer amb més llibertat
XAVIER CERVERA Els salts d’alegria de dos nens davant la idea de poder sortir al carrer amb més llibertat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain