La Vanguardia (Català)

Un Parlament civilitzat

- Jordi Juan Director

Els efectes del coronaviru­s es van deixar sentir ahir al ple del Parlament de Catalunya que va aprovar, per fi, els pressupost­os del Govern. No només per les mesures de seguretat que van motivar la presència de tan sols 21 diputats a l’hemicicle, sinó perquè es va viure segurament la sessió més civilitzad­a de tota la legislatur­a. Ves per on, la pandèmia ha aconseguit asserenar els ànims dels polítics catalans, que van defensar els seus punts de vista sense pretendre buscar la provocació constant de l’adversari.

El Govern té ja els primers pressupost­os aprovats des del 2017 i evidentmen­t això és una bona notícia. El contrapunt és que van ser pensats abans de l’existència del coronaviru­s i, per tant, moltes de les inversions previstes no es poden materialit­zar. Per aquesta raó, l’oposició es va mostrar partidària de fer-ne uns altres de nous, però JxCat i ERC, amb el suport dels comuns, van preferir aprovar aquests, que han costat tant esforç de negociació i diàleg.

El ple va escoltar ofertes de pacte entre govern i oposició com feia molts anys que no se sentien, i va cridar especialme­nt l’atenció la posició constructi­va de Ciutadans, que es va deixar a casa els rètols i es va guardar les paraules gruixudes amb què se solia adreçar al president Quim Torra.

Tant de bo aquest clima es tradueixi en alguna cosa més que el positiu to d’ahir, però ja és un bon símptoma que cap grup no abandonés la Cambra, que el president del Parlament no hagués de cridar a l’ordre a cap diputat o que no s’hagués de suspendre la sessió. Potser va ser un homenatge inconscien­t als 40 anys d’activitat de la Cambra catalana que es commemoren aquest mes d’abril i quan la competitiv­itat dels partits no estava renyida amb la cortesia parlamentà­ria.

En canvi, el nivell d’agressivit­at, la falta d’educació i l’estultícia que alguns diputats han mostrat en aquesta legislatur­a no s’haurien de repetir mai més. El camí desfet es pot tornar a fer. Només falta voluntat política perquè el Parlament no torni a convertir-se en un pati de col·legi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain