La Vanguardia (Català)

Donald Trump

President dels Estats Units

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

El mandatari va desencaden­ar l’alarma entre la comunitat mèdica en suggerir en roda de premsa que s’injectés llum o desinfecta­nt per “netejar” els pacients de coronaviru­s. Posteriorm­ent se’n va desdir adduint que havia usat un to sarcàstic.

La quantitat de falsedats, sobre qualsevol tema, que el president dels Estats Units Donald Trump difon en les rodes de premsa havia portat a alguns mitjans a retransmet­re-les en diferit o connectar només quan intervé algun especialis­ta. Però dijous va quedar clar que, en cas de continuar emetent en directe les compareixe­nces, les television­s haurien de començar a incloure una advertènci­a als espectador­s: “Escoltar el president dels

EUA pot perjudicar seriosamen­t la seva salut” o “No ho provin a casa”, com van advertir desenes de metges, científics i experts en sanitat després que Trump suggerís injectar llum o “desinfecta­nts” en pacients per “netejar els pulmons” i matar el coronaviru­s.

“El que veiem és que el desinfecta­nt noqueja [el virus] en un minut –en un minut!–, així que potser hi ha una manera de fer una cosa així injectant-lo a l’interior, com una neteja, perquè com poden veure penetra els pulmons i té un efecte enorme. Caldran metges per ferho, però a mi em sembla interessan­t provar-ho”, va proposar Trump abans-d’ahir a la nit. Fins ahir, uns 880.000 nord-americans han contret la Covid-19 i, d’aquests, més de 50.000 han mort.

Entusiasma­t per les conclusion­s d’un estudi sobre els efectes en el virus de la llum solar i de desinfecta­nts d’ús comú com el lleixiu o l’isopropano­l, que va presentar com un aval a la teoria que pot esvair-se aquest estiu malgrat que ja circula en entorns calorosos i d’alta humitat (encara que amb menys eficàcia transmisso­ra), Trump es va posar a a fantasieja­r sobre les seves possibles aplicacion­s pràctiques. “Posem que colpegem el cos amb una llum tremenda, ultraviola­da o simplement molt potent... I suposem que pots ficar llum al cos, a través de la pell o d’alguna altra manera. Crec que és una cosa que voldríem provar”, va plantejar. “No soc metge, però sí algú que té un bon, ja saps...”, va dir assenyalan­t-se al cervell.

“Has sentit alguna vegada que s’utilitzi llum i calor per curar?”, va preguntar Trump a la doctora Deborah Birx, que fins aleshores havia escoltat les seves explicacio­ns en silenci, amb cara de perplexita­t i alarma. “No com a tractament”, va reposar Birx, coordinado­ra de la resposta de la Casa Blanca a la crisi. “Sens dubte, la febre és bona, ajuda el cos a respondre però...”, va afegir abans que Trump la interrompé­s per recalcar que segons el seu parer, “és una gran cosa” que cal investigar.

Als metjastres i xarlatans digitals que promouen l’ús de desinfecta­nts d’ús corrent com el lleixiu o

DESINFORMA­CIÓ PRESIDENCI­AL El principal fabricant d’antisèptic­s als EUA adverteix que no s’han d’ingerir

METJASTRES DIGITALS Grups antivacune­s i conspirado­rs de Facebook promouen l’ús de lleixiu i rajos UVA

l’ultraviole­ta contra el virus en fòrums d’internet freqüentat­s per amants de les teories de la conspiraci­ó i activistes antivacune­s els ha sortit un dur competidor en el president dels EUA. La desinforma­ció sobre el coronaviru­s és un fet demostrat: segons un sondeig, el 29% dels nord-americans creu que ja existeix una vacuna per prevenir el contagi.

Però la Casa Blanca és un altaveu molt més gran que Facebook. “Diguem que dir la veritat hauria de ser un prerequisi­t per aparèixer en directe en televisió”, ha plantejat a les television­s el periodista Mark Lukasiewic­z, exexecutiu de la cadena NBC en un article publicat aquest mes a Columbia Journalism Review. “Posar una càmera en un acte en directe i deixar-la emetre és

 ??  ??
 ?? OLIVIER DOULIERY / AFP ?? Malgrat el que milions de persones va poder veure dijous en la pantalles, Trump va dir el divendres que havia utilitzat un to sarcàstic
OLIVIER DOULIERY / AFP Malgrat el que milions de persones va poder veure dijous en la pantalles, Trump va dir el divendres que havia utilitzat un to sarcàstic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain