La Vanguardia (Català)

Ángel Vizcay

Exgerent de l’Osasuna

- JOKIN LECUMBERRI

La sentència del cas Osasuna condemna la directiva del club navarrès entre el 2012 i el 2014, amb l’exgerent Ángel Vizcay al capdavant, així com a dos exfutbolis­tes del Betis per pactar resultats en l’esprint final de la Lliga 2013-14.

Hi haurà un abans i un després. El tradiciona­l ball de maletins de les últimes jornades ja té un precedent legal condemnato­ri, després que l’Audiència de Navarra establís ahir les bases en la sentència del cas Osasuna, en què es condemna la directiva del club navarrès entre els anys 2012 i el 2014 i els dos exfutbolis­tes del Betis Antonio Amaya i Xavier Torres per un delicte de corrupció esportiva, després de veure provat que el club de Pamplona va pagar 650.000 euros als jugadors verdi-blancs per imposar-se al Valladolid en la penúltima jornada de la 2013-2014 i deixar-se superar al camp de l’Osasuna el partit següent. La decisió, històrica, resol el polèmic debat jurídic i també social: les primes a tercers per guanyar són delicte.

L’Audiència de Navarra ratifica que els exjugadors, en representa­ció de la plantilla del Betis, “van fer un acord global” amb la directiva del club navarrès sobre els dos partits. El pla es va ordir a l’hotel Los Galgos de Madrid, dies abans del xoc entre l’equip verd-iblanc i el Valladolid –rival directe de l’Osasuna en la lluita per la permanènci­a–, un matx a què tot i això els sevillans arribaven sense jugar-s’hi res, després d’haver descendit feia unes jornades. Per això la directiva navarresa va oferir una prima que, durant el judici, va mirar de justificar argumentan­t que no era una pràctica il·legal. “Era només un incentiu, no predetermi­nava res”, van indicar.

Els senyals dels mòbils dels futboliste­s i de l’exgerent de l’Osasuna Ángel Vizcay i l’exdirectiu Txuma Peralta acrediten la reunió en què es va pactar el pagament. La geolocalit­zació de les terminals va revelar, així mateix, una segona trobada a Sevilla abans de la visita del Betis a El Sadar, en què els emissaris del club navarrès van lliurar als futboliste­s un necesser amb 400.000 euros en un pàrquing privat. La quantitat va ser completada amb 250.000 euros més que Vizcay va donar a Amaya al juny, un cop finalitzad­a la competició.

La interlocut­òria de l’Audiència de Navarra té una transcendè­ncia històrica, ja que no només suposa el primer precedent jurídic en la compra de partits, sinó que determina la naturalesa delictiva de les controvert­ides primes a tercers, uns incentius que, deixa clar el tribunal, “influeixen en la competició”. En aquest sentit, la sentència argumenta que l’“oferiment de quantitats o beneficis a un club per guanyar un partit” busca un avantatge propi, però, subratlla, “produeix una sèrie d’efectes concatenat­s, com ara el perjudici d’altres equips que depenen d’aquests resultats”. També recalca les seves conseqüènc­ies econòmique­s, i posa com a exemple les derivades de les apostes o travesses.

Al seu torn, no veu vàlid emparar-se amb la “permissivi­tat social” per considerar les primes a tercers com a no punibles. En aquesta línia, la decisió recorda que l’obligació de l’esportista no es refereix simplement a “sortir a guanyar”, sinó a assegurar que el resultat es produeixi “conforme a les normes prèvies mútuament conegudes i acceptades, sense condiciona­nts externs no inclosos en les regles que regeixen la disciplina esportiva correspone­nt”.

La causa estava dividida en dues parts. D’una banda, la gestió econòmica de l’entitat, per la qual s’imputen a la directiva els delictes d’apropiació indeguda, falsedat en document mercantil i falsedat comptable, després de sostreure 2,34 milions de les arques del club per al seu propi benefici. D’una altra, la corrupció esportiva. Les penes dictades oscil·len entre els 8 anys i 8 mesos de presó per a l’exgerent d’Osasuna, Ángel Vizcay, origen del cas després de confessar davant LaLiga el 2015, i els nou mesos imposats a dos agents immobiliar­is. A Amaya i Torres, per la seva banda, se’ls condemna a una pena d’un any de presó, 900.000 euros de multa i la inhabilita­ció per jugar a futbol profession­alment durant dos anys. El seu company de vestidor, Jordi Figueras, imputat durant l’inici de la causa, va ser absolt l’últim dia del judici.

TEMPORADA 2013-2014 L’Osasuna va pagar els jugadors del Betis per superar el Valladolid i deixar-se guanyar a El Sadar

PRIMES La decisió subratlla que el pagament a tercers provoca perjudicis esportius i també econòmics

 ??  ??
 ?? POOL / EP ?? L’antiga directiva de l’Osasuna i els exjugadors del Betis durant el judici celebrat a l’Audiència de Navarra
POOL / EP L’antiga directiva de l’Osasuna i els exjugadors del Betis durant el judici celebrat a l’Audiència de Navarra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain