La Vanguardia (Català)

Michael O’Leary

Conseller delegat de Ryanair

- PILAR BLÁZQUEZ

L’Audiència Nacional ha declarat nul l’ERO de Ryanair amb el qual l’aerolínia irlandesa va tancar les seves tres bases a les Canàries i va retallar al mínim l’activitat a Girona. La sentència ordena readmetre els 224 empleats acomiadats.

L’Audiència Nacional va declarar ahir nul l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) de Ryanair amb què l’aerolínia irlandesa va tancar les seves tres bases a les Canàries i va retallar al mínim l’activitat a Girona amb el consegüent acomiadame­nt de 224 empleats.

L’òrgan judicial ha estimat íntegramen­t la demanda interposad­a pels sindicats USO, Sictpla i Sepla el desembre del 2019 en la qual acusaven Ryanair de “coacció, frau de llei, intent d’engany i un clar exemple d’incomplime­nt de l’obligació de negociar amb bona fe”.

La decisió de la sala Social de l’Audiència Nacional aprecia que hi va haver “abús de dret” en el procés negociador de la companyia, que assegura que va incomplir els requisits bàsics de l’ordenació laboral espanyola. A més, reconeix una “total falta de considerac­ió” dels representa­nts de l’empresa cap als sindicats. L’Audiència Nacional arriba a qüestionar la motivació sobre la qual Ryanair va justificar la presentaci­ó de l’ERO. Assegura que va aprofitar una “circumstàn­cia de marcat caràcter temporal o conjuntura­l”, com és el retard en el lliurament dels avions del model Boeing 737MAX, per tancar els centres de treball sense aportar una justificac­ió que aquella situació provoqués la “causa productiva i organitzat­iva” que pogués justificar l’ERO.

“Ja no sols som els treballado­rs els que diem que Ryanair és il·legal. Ara, l’Audiència Nacional reconeix la il·legalitat, coacció i mala fe que ha dut a terme sempre aquesta empresa. Ens quedem amb un resum del text de la sentència que diu que l’empresa no va voler abordar un període de consultes conforme a l’Estatut dels Treballado­rs i on a més s’aprecia mala fe, frau, coacció i abús de dret en el procedir patronal”, assegurava ahir Gustavo Silva, secretari general d’USO-Ryanair tot just conèixer la decisió de l’Audiència Nacional.

A falta que la sentència sigui ferma, ja que Ryanair encara té cinc dies per recórrer-la, el jutge obliga a la companyia a readmetre els treballado­rs afectats “de forma immediata i en les mateixes condi– cions de treball” que en el moment de l’extinció del seu contracte i exigeix l’“abonament immediat dels salaris deixats de percebre des de l’extinció del contracte”. Però el que, a priori és una bona notícia té una complicada execució. D’una banda, la crisi del coronaviru­s ha paralitzat l’activitat de Ryanair, com la de la resta de sector aeri, i en aquest moment tots els empleats de la companyia estan subjectes a un ERTO, al qual s’haurien d’afegir els 224 readmesos.

Una vegada finalitzat aquest es planteja el problema de com executar aquest “reincorpor­ar-se al lloc de treball en les condicions que el van deixar”. En el cas de les bases de les Canàries van ser tancades completame­nt el febrer, pel que s’hauria d’establir una negociació per definir on tornarien a prestar els seus serveis o reobrir les bases. Però encara hi ha més complicaci­ons. Si la readmissió es formalitza, els treballado­rs estarien obligats a tornar la indemnitza­ció per acomiadame­nt, encara que la quantia dels salaris de tramitació podria fer més suportable aquest compromís econòmic. En qualsevol cas, lluny d’arxivar el problema, la decisió de l’Audiència Nacional obre un altre complicat procés de negociació.

Les bases tancades compliquen la readmissió dels empleats, que tornarien les indemnitza­cions

 ??  ??
 ?? CHRIS J RATCLIFFE / GETTY ?? Part de la flota de Ryanair paralitzad­a per la crisi del coronaviru­s a l’aeroport de Stansted
CHRIS J RATCLIFFE / GETTY Part de la flota de Ryanair paralitzad­a per la crisi del coronaviru­s a l’aeroport de Stansted

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain