La Vanguardia (Català)

La primavera inquieta Suècia

El bon temps propicia imatges de restaurant­s atapeïts i el Govern avisa que pot obligar-los a tancar

- NÚRIA VILA

El sol i les temperatur­es agradables han estat els protagonis­tes de les rodes de premsa del Govern suec aquesta setmana. El bon temps ha arribat a Escandinàv­ia després de mesos de fred i foscor, i la primavera s’ha convertit en la principal amenaça per a la particular estratègia sueca contra el coronaviru­s, que es basa en les recomanaci­ons i el bon seny dels ciutadans.

“El sol brilla a gairebé tot el nostre bonic país, però ni les hores de sol ni la temperatur­a no han de determinar si escoltem o no les recomanaci­ons de les autoritats”, va avisar dimarts el primer ministre, Stefan Löfven, que va afegir que “no és moment de relaxar-se perquè la situació continua sent greu”. Ahir, el ministre de l’Interior, Mikael Damberg, va repetir i va intensific­ar el missatge, dirigit específica­ment als bars i restaurant­s, enutjat per les imatges de terrasses atapeïdes. “Deixeu-me ser extremadam­ent clar: no vull veure aglomeraci­ons a les terrasses d’Estocolm ni a cap altre lloc”, va reprendre en una roda de premsa al costat de l’alcaldessa, Anna König Jerlmyr, que va advertir que l’Ajuntament incrementa­rà les inspeccion­s i tancarà tots els locals que no garanteixi­n la distància de seguretat entre clients. El Govern ha demanat a tots els municipis del país que facin el mateix.

Les ciutats sueques mostren aquests dies la vitalitat pròpia de la primavera, sense gaires indicis que el país estigui en plena epidèmia: amb prou feines no es veuen màscares pel carrer, tampoc als comerços, i grups tant de joves com d’ancians es reuneixen per passejar, menjar o prendre un cafè a les terrasses assolellad­es, malgrat que el Govern insta els més grans de 70 a quedar-se a casa i a minimitzar el contacte amb d’altres. “Si surt el sol, el suec no es queda a casa”, resumeix Christian, veí de Malmö.

“Els veïns han començat a relaxar-se i gaudir de la calor i el sol primaveral. Però les restriccio­ns no són consells, són normes”, va remarcar ahir l’alcaldessa d’Estocolm. Va assegurar que les autoritats locals tenen prou capacitat per inspeccion­ar els 1.500 restaurant­s amb terrassa de la capital i, a més, va animar els ciutadans a informar d’irregulari­tats a través d’una aplicació mòbil.

Estocolm és el principal focus de la infecció, amb un 40% dels casos confirmats de la Covid-19 i més de la meitat dels morts. Suècia va registrar ahir el rècord en nous casos per coronaviru­s: 817. Amb 10,1 milions d’habitants, té confirmats uns 17.500 contagis i 2.152 morts, la qual cosa el situa com el país nòrdic amb pitjors xifres i entre els

10 països europeus amb la ràtio de mortalitat més elevada (213 morts per milió d’habitants). Tot i així, el missatge de les autoritats és relativame­nt optimista, assegurant que s’observa un aplanament de la corba de contagis i que els hospitals no estan saturats. Des de les últimes hores, tot i això, es pot percebre un cert canvi en el to i el missatge, potser motivat per aquests senyals de relaxament, i han remarcat que la situació continua sent molt greu i el sistema de salut està sota una gran pressió.

El Govern suec ha dipositat tota la confiança en l’Agència de Salut Pública, amb Anders Tegnell al capdavant, l’epidemiòle­g en cap d’aquest organisme independen­t, que s’ha convertit en la cara visible

La relaxada estratègia sueca es basa en recomanaci­ons i en el bon seny dels ciutadans

de la crisi. Amb el seu posat sempre seriós i d’home molt segur de si mateix, Tegnell ha defensat per activa i per passiva que l’estratègia sueca és molt més sostenible en el temps que les mesures dràstiques en altres països (com els veïns nòrdics), que alerta que poden patir un segon pic de casos a mesura que vagin reactivant-se.

L’epidemiòle­g suec enalteix el fet que l’Executiu ha basat les decisions en els consells dels experts, mentre que altres governs han pres decisions purament polítiques. Posa com a exemple el tancament de fronteres, que assegura que és un “disbarat” i no es pot justificar des d’una perspectiv­a científica. De fet, les agències de salut pública de Dinamarca i Noruega (tots dos van ser dels primers en tancar fronteres) van afirmar que la mesura no figurava entre les seves recomanaci­ons i que va ser una decisió política del Govern.

Suècia va mantenir les fronteres obertes fins a mitjans d’abril, quan la UE va imposar una restricció general per a les persones procedents de països extracomun­itaris. També manté les escoles obertes (fins als 16 anys) i els comerços, i només prohibeix les concentrac­ions de més de 50 persones, així com les visites a residèncie­s d’ancians. I Tegnell va insistir ahir que no hi ha previsions que res canviï a curt termini.

 ?? JOHAN NILSSON / EFE ?? El tenor suec Rickard Soderberg actua en un carrer de Malmö, on la gent gaudeix de la música i del sol
JOHAN NILSSON / EFE El tenor suec Rickard Soderberg actua en un carrer de Malmö, on la gent gaudeix de la música i del sol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain