La Vanguardia (Català)

El 29% dels nord-americans creu que ja hi ha vacuna contra el virus

-

tecnologia, no periodisme. El periodisme requereix edició i context”, ha dit a The New York Times el veterà presentado­r i entrevista­dor Ted Koppel.

Després de la roda de premsa de dijous, el fabricant dels populars desinfecta­nts Dettol i Lysol es va sentir obligat a publicar un comunicat advertint els consumidor­s que “sota cap circumstàn­cia els seus productes no han de ser administra­ts al cos humà”. La comunitat científica dels Estats Units va sortir en bloc a reprendre l’a Trump per la seva irresponsa­bilitat.

“Això ha de ser la gota que fa vessar el vas. No més rodes de premsa en directe, sisplau”, va pregar a Twitter Dara Kass, professora de medicina d’urgències de la universita­t de Colúmbia; “hi ha gent que ja ha intentat això, normalment vol suïcidar-se. De vegades s’abrasen l’esòfag”, va avisar. “Per si a algú li fa falta escoltar això: els productes que utilitzes per matar virus i bacteris directamen­t, normalment també maten cèl·lules humanes sanes”, va replicar Ryan Marino, toxicòleg d’emergèncie­s de l’hospital universita­ri de Cleveland (Ohio).

“De part de tots els toxicòlegs, sisplau, no ho facin”, va escriure Bryan Hayes, toxicòleg i professor de Medicina de Harvard. “Sisplau, no mengin pastilles de detergent ni s’injectin cap desinfecta­nt”, va demanar el servei d’emergèncie­s de l’estat de Washington.

Trump ha definit la funció del president dels Estats Units com “un cheerleade­r del país” i admet que no compareix per donar males notícies, una actitud que explica el seu entusiasta suport públic a tractament­s experiment­als per tractar pacients de la Covid-19, com la combinació d’hidrocloro­quina i l’azitromici­na, una barreja contra la qual han fallat diversos estudis. “Jo soc el president i tu ets un periodista mentider”, va deixar anar Trump dijous a un reporter de The Washington Post que li va dir que els nord-americans segueixen les seves compareixe­nces perquè volen informació, “no rumors”.

Malgrat que les imatges de la seva intervenci­ó van fer la volta al món, Trump va assegurar ahir que els seus comentaris eren “sarcàstics”, com ha fet per defensar-se d’altres declaracio­ns polèmiques. “Vaig fer una pregunta sarcàstica­ment a periodiste­s com tu per veure què passava”, va dir, negant que suggerís injectar desinfecta­nt. “El que vaig demanar és que mirin si la llum solar pot ajudar”, va assegurar. Al novembre es veurà si la seva vella asseveraci­ó que “podria disparar algú a la Cinquena Avinguda de Nova York i no perdria votants” (2016) és vàlida enmig de la pitjor emergència sanitària i crisi econòmica mundial en dècades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain