La Vanguardia (Català)

Inquietud a París per la creixent tensió i violència als suburbis

Un incident en un control del confinamen­t inflama les ‘banlieues’ diverses nits

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Alguns suburbis de les grans ciutats franceses són sempre un polvorí social. El confinamen­t per la Covid-19 crea unes condicions encara més explosives. Per això un incident que va passar dissabte passat a Villeneuve-la-Garenne, a la perifèria nord de París, durant un control policial, en què va resultar ferit un jove delinqüent, va desencaden­ar cinc nits seguides de violència en una desena de banlieues que envolten la capital.

Segons el secretari d’Estat de Seguretat, Laurent Nuñez, es tracta encara de “fenòmens de violència urbana de baixa intensitat, encara que molt greus”, per la qual cosa les forces de l’ordre estan atentes per frenar una eventual escalada.

El desencaden­ant va ser el xoc d’un motociclis­ta contra la porta oberta d’un vehicle policial. Els agents verificave­n que es complia el confinamen­t. El motociclis­ta, que es va fracturar la cama, va resultar ser un delinqüent reincident.

Com sol passar als barris perifèrics, va córrer la veu del que havia passat i hi va haver versions exagerades dels fets. En aquestes zones l’ambient està tan carregat, i és tal l’animositat contra la policia i contra l’Estat en general, que aquesta classe de situacions pot fàcilment degenerar. Així va succeir. Nit rere nit, a diverses localitats pròximes a

París, com Saint Denis, Nanterre, Rueil-Malmaison i Suresnes, hi va haver violència, crema de contenidor­s d’escombrari­es i de vehicles. A Gennevilli­ers un grup de joves va provar de calar foc a una escola primària, però l’incendi va poder ser sufocat amb rapidesa pels bombers. Hi va haver també un intent d’atac a un helicòpter amb coets pirotècnic­s. En aquesta mateixa població, dijous, la policia va detenir un individu de 26 anys que, amb el seu propi camió, distribuïa còctels molotov.

El confinamen­t crespa els ànims en barris en els quals els habitatges són petits i la densitat molt alta. La restricció de moviments altera activitats clandestin­es, com el tràfic d’estupefaen­ts, del qual depenen moltes famílies. El ministeri de l’Interior va negar que hi hagi ordres per rebaixar el zel dels controls en algunes àrees, però és evident que la policia prova de modular la seva accions per no complicar més les coses.

Mantenir el confinamen­t fins a l’11 de maig continua sent una prioritat del Govern. Les xifres avalen la mesura. Segons una anàlisi de l’Escola d’Alts Estudis en Sanitat Pública, el primer mes de confinamen­t va aconseguir evitar gairebé 62.000 morts només als hospitals. A aquest número caldria afegir-hi el de persones salvades en residèncie­s d’ancians.

Les pressions d’alguns sectors, com el de la restauraci­ó, són molt intenses per poder reobrir com

L’aïllament ha salvat ja almenys 62.000 vides a França, segons un estudi

més aviat millor. Després d’un diàleg amb el president Emmanuel Macron, el Govern francès va anunciar que bars i restaurant­s es mantindran tancats fins a finals de maig. Serà llavors quan es tornarà a avaluar la situació. Pel que fa al transport públic, la companyia que gestiona els de París, RATP, va comunicar ahir que l’11 de maig funcionarà el 70% del servei.

Dilluns vinent, Jean Castex, alcalde de Vilafranca de Conflent i encarregat pel Govern de dissenyar el desconfina­ment, presentarà els plans preliminar­s als alcaldes. Uns dies després serà el primer ministre, Édouard Philippe, qui comuniqui a la ciutadania la versió definitiva.

 ?? MARTIN BUREAU / AFP ?? El confinamen­t ha agreujat unes condicions ja prou explosives a les perifèries franceses
MARTIN BUREAU / AFP El confinamen­t ha agreujat unes condicions ja prou explosives a les perifèries franceses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain