La Vanguardia (Català)

L’OMS adverteix a Minsk que no faci actes públics

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha recordat a Bielorússi­a que la decisió de celebrar esdevenime­nts públics durant la pandèmia de coronaviru­s s’ha de prendre tenint en compte els riscos per a la salut pública. L’advertènci­a s’ha produït després que el president Aleksandr Lukaixenko confirmés la celebració del Subbotnik, una tradiciona­l jornada de voluntaria­t i neteja de les ciutats heretada de temps soviètics en la qual sol participar bona part de la població. El dirigent va explicar que l’OMS va recomanar també “una quarantena, inclòs el toc de queda”. Però ho va rebutjar argumentan­t que en l’OMS “sempre hi ha massa política”.

Lukaixenko, que governa el país des del 1994, va insistir en què “el Subbotnik republicà”, com s’ha batejat la jornada nacional d’avui, no es cancel·la. “Quan vaig prendre aquesta decisió, n’estava convençut”, va assegurar. Participar en aquesta neteja general és, per a ell, “una qüestió sagrada”.

Com tots els anys, aquest dia Lukaixenko treballarà a una de les zones del país afectades per l’accident de Txernòbil.

Les xifres d’afectats a Bielorússi­a són menors que en altres països europeus. Fins ahir hi havia 8.773 infectats i 63 morts. Però més grans que les del seu veí en nombre de casos per milió d’habitants. Té menys de 9,5 milions.

A Bielorússi­a no hi ha confinamen­t i ha estat un dels pocs països del món on no es van suspendre les competicio­ns esportives.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain