La Vanguardia (Català)

És millor no riure’s del virus

Insulten a les xarxes el mort de coronaviru­s que va dubtar del contagi

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Lisa McDaniel s’ha proposat rescatar la memòria del seu marit. “Les paraules no poden contenir tota l’emoció que experiment­em la família de John W. McDaniel”, comença la carta en la qual ella anuncia una decisió trista, que s’afegeix a la ja dolorosa desaparici­ó.

Si alguna cosa ha implicat l’impacte del coronaviru­s és aquesta doble tragèdia de la mort d’éssers estimats i la impossibil­itat de donar-los un comiat adequat, de consolar-se amb l’últim adeu.

El denominat enemic invisible s’ha emportat a l’altre món més de 50.000 nord-americans, xifra que es va superar divendres. Aquest rècord significa el doble dels difunts d’Itàlia, el segon país en la llista de baixes.

Darrere de cada número hi ha un nom. En aquest cas, el de John McDaniel, de 60 anys, veí i empresari del comtat de Marion (Ohio). Va morir el passat 15 d’abril, després de diversos dies ingressat en un parell d’hospitals lluitant contra el patogen.

Com tants altres en aquesta època de distància social, els McDaniel (la vídua i els dos fills) van convocar un funeral en línia.

La carta de Lisa, enviada als coneguts, amics i enemics a través del Facebook de la funerària Snyder, tenia la finalitat de comunicar que havien desconvoca­t la cerimònia per internet i l’havien substituït per un acte privat.

La família va prendre aquesta decisió al constatar que la seva iniciativa havia provocat un torrent de missatges insultants, i fins i tot burletes, de desconegut­s, molestos perquè John s’havia dedicat a difondre a les xarxes que la Covid19 era un muntatge polític.

Fins que li va tocar a ell conjugar el verb morir en primera persona. Això és el coronaviru­s, una malaltia davant la qual qualsevol se sent aliè, una cosa que sempre li passa als altres, però que pot tocar a qualsevol.

“Durant aquest temps de dol, la història de John, juntament amb les primeres suposicion­s que va fer a Twitter i Facebook, s’han convertit en notícia nacional”, explica Llissa en la missiva.

“Aquestes notícies van obrir les rescloses perquè les persones compartiss­in la seva pròpia ira equivocada i especulaci­ons infundades sobre un home que no coneixen”, subratlla la vídua.

Les tribulacio­ns de John McDaniel es van fer virals el 16 d’abril, quan el diari local, el Marion Star, va publicar el seu obituari. Hi va haver reaccions amb crítiques molt dures cap a ell, que van arribar a culpar de la seva pròpia defunció ja que es va dedicar a difondre comentaris més que escèptics sobre la malaltia. En una sèrie de missatges, ara esborrats, John carregava contra el governador d’Ohio, el republicà Mike DeWine, per ordenar el tancament de bars, restaurant­s i altres negocis. Va qualificar de “paranoides” aquestes restriccio­ns imposades per motius polítics.

Lisa replica que tots aquests que han atacat el seu marit són estranys que no saben tota la història. Que havia canviat la seva visió abans de caure malalt. Així, remarca que John va ordenar el 16 de març que els seus empleats treballess­in des de casa per evitar contagis i que ell mateix es va autoconfin­ar quan va saber que estava infectat.

“Com molts, John va fer pronunciam­ents prematurs sense ple coneixemen­t de la severitat de la Covid-19”, afegeix. “Molts s’han retractat. Sabem que John, si encara fos aquí, reconeixer­ia la crisi nacional en què ens trobem i animaria tothom a quedar-se a casa”.

Massa tard.

La vídua desconvoca el funeral en línia pels missatges d’ira contra el marit, que va qualificar la Covid-19 de muntatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain