La Vanguardia (Català)

Barnier culpa el Regne Unit de falta de progrés en el Brexit

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

L’home tranquil de Brussel·les va reaparèixe­r ahir en roda de premsa, recuperat del coronaviru­s, amb la seva flegma habitual i enarborant documents davant els periodiste­s, com li agrada. El missatge del negociador europeu del Brexit, Michel Barnier va ser clar. Un avís de què, quan falten vuit mesos per al desencaixa­ment del Regne Unit de la Unió Europea, les negociacio­ns estan encallades en diversos aspectes fonamental­s. “Més que mai, el rellotge corre... ens queden amb prou feines vuit mesos”, va dir Barnier que va qualificar de “decebedore­s” les converses que s’han mantingut aquesta setmana.

Hi ha quatre àrees que causen la frustració del negociador: les regles per mantenir una competènci­a justa, la pesca, la governança dels acords i el paper del Tribunal de Justícia de la UE. “El Regne Unit només vol discutir el que li interessa. No es compromet en les àrees en què no té interès a arribar a acords”, indiquen fonts pròximes als negociador­s, posant lletra a la música de Barnier.

A més, a Brussel·les es critica que el Regne Unit rebutgi qualsevol pròrroga del període de transició més enllà del 31 de desembre i alhora, no s’obri a negociar més activament. Segons els acords firmats, hi ha de termini fins a l’1 de juliol perquè les dues parts, de comú acord, puguin prolongar el termini un o dos anys. Una possibilit­at que Brussel·les sempre ha vist amb bon ull per guanyar temps per negociar, però que Londres va rebutjar abans i ha rebutjat un altre cop obertament aquesta setmana. Davant aquesta posició, Barnier es queixa que “el Regne Unit no pot rebutjar estendre la transició i alhora alentir les discussion­s sobre àrees importants”. Tot i això, Londres sí que pot fer-ho, encara més, ho està fent. En el que coincideix­en la UE i el Regne Unit és en la falta de progressos. “S’han aconseguit progressos limitats en reduir les diferèncie­s entre nosaltres i la UE”, van manifestar ahir portaveus del Govern britànic.

Un dels punts crítics per a la UE és que, abans d’obrir el seu mercat de 450 milions de consumidor­s als productes britànics, vol assegurar una competènci­a justa, que els productors del Regne Unit no es beneficiïn d’avantatges competitiu­s injustific­ats, com estàndards socials i mediambien­tals, així com ajuts d’Estat. El que s’ofereix al Regne Unit és una entrada sense precedents al mercat europeu, però ha d’anar acompanyad­a d’unes condicions que Londres rebutja.

“L’acord no es farà en detriment del mercat interior de la UE”, va dir Barnier. Va ser una advertènci­a. Una altra va consistir a recordar que el Regne Unit tampoc no s’obre a negociar

“Londres no pot rebutjar la pròrroga i, alhora, frenar la negociació sobre temes importants”

l’acord de pesca, que Brussel·les considera essencial. L’accés dels pescadors europeus a aigües britànique­s ha d’estar garantit amb una solució “equilibrad­a, sostenible i de llarg termini”, va dir Barnier per avisar que si no hi ha acord sobre pesca, no n’hi haurà sobre comerç.

Per al pròxim moment decisiu, al juny-juliol, queden encara dues tandes de negociacio­ns, que es realitzara­n en format digital, com el d’aquesta setmana. Un sistema amb seriosos inconvenie­nts, però els experts de la comissió consideren que no podran passar a una fase presencial al maig o el juny. Són dues rondes negociador­es amb molts temes oberts i amb la sensació que els col·legues britànics només volen avançar en els temes que els interessen. Mentrestan­t, el rellotge corre, i la data de la partida definitiva del Regne Unit és cada cop més a prop.

 ?? FRANCISCO SECO / AP ?? Michel Barnier, negociador europeu
FRANCISCO SECO / AP Michel Barnier, negociador europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain