La Vanguardia (Català)

Braçalets electrònic­s per a qui violi el confinamen­t

Corea del Sud es prepara per tornar a la nova normalitat

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Arriben brins d’esperança des de Corea del Sud, un dels països que millor ha sabut gestionar l’epidèmia de coronaviru­s. Per primera vegada en un mes, Seül no va registrar cap mort per la Covid-19, i va enganxar dos dies seguits amb menys de deu nous casos (ahir van ser sis). El mercat de valors s’està recuperant de la patacada soferta al març.

L’exèrcit ha començat a permetre parcialmen­t els viatges fora de les bases dels soldats allistats. I aquesta setmana, s’han relaxat les directrius de distanciam­ent social als carrers del país.

En total, el país asiàtic acumula 10.708 infectats, dels quals uns 8.501 s’han recuperat i 240 han mort. Això suposa una taxa de mortalitat del 2,2%, encara que la xifra es dispara al 23,5% entre les persones més grans de 80 anys.

A més, aquest dimecres quedaven al país uns 46.300 persones en quarantena. Es tracta principalm­ent de viatgers procedents de l’estranger i aquells que van mantenir contacte amb gent que va donar positiu al patogen.

No obstant això, l’Executiu sud-coreà ja ha posat de manifest que no vol córrer riscos. Des de dilluns vinent, a aquells confinats que violin les regles d’aïllament se’ls exigirà utilitzar un braçalet electrònic de geolocalit­zació.

Serà una mesura optativa, però el que no accepti portar-lo haurà que passar la resta del tancament en una instal·lació estatal. Amb aquesta mesura el govern vol alleujar les preocupaci­ons dels ciutadans i mantenir a ratlla l’expansió del coronaviru­s sense necessitat de recórrer a mesures tan extremes com les xineses.

Mentrestan­t, amb molta cautela per temor d’una segona onada d’infeccions, la vida a la Corea capitalist­a va recuperant certes traces de normalitat. Aquesta setmana, ja es van relaxar les restriccio­ns per al reinici de les operacions en botigues, restaurant­s, bars, gimnasos i esglésies (aquestes últimes han estat un dels focus de contagis més grans).

Els parcs nacionals i boscos també s’obriran gradualmen­t, encara que les mesures de distanciam­ent físic es mantindran com a mínim fins a principis del mes de maig. I ahir es va anunciar que la Lliga de futbol es reprendrà el proper dia 8 de maig. Això sí, els primers partits es jugaran a porta tancada i seguint estrictes mesures de seguretat per evitar que tant jugadors com periodiste­s corrin el risc d’infectar-se.

Pensant en aquesta tornada a la nova normalitat postvírica, Seül va fer públiques ahir una sèrie de directrius de “prevenció epidemiolò­gica de la vida quotidiana” que caldrà seguir a partir d’ara en diferents contextos i llocs. Preparades entre 12 ministeris, les regles inclouen gairebé totes les situacions a què els ciutadans es poden enfrontar en el dia a dia.

Entre les seves pautes, es recomana mantenir una distància interperso­nal de dos metres, també certes rutines d’higiene personal o, en la feina, minimitzar les trobades cara a cara i substituir les encaixades per una reverència.

“Els experts d’aquí i de l’estranger esperen que la pandèmia duri fins a dos anys. Hauríem d’acceptar la realitat que serà difícil tornar a la normalitat anterior a la Covid-19 i hauríem de preparar-nos intel·ligentment per al futur”, va manifestar el viceminist­re de Salut, Kim Gang Lip.

Per la seva part, representa­nts del Ministeri d’Economia van anunciar que el país prepara un paquet d’assistènci­a sense precedents per esmorteir les repercussi­ons del brot.

Durant el primer trimestre d’aquest any, el PIB sud-coreà ha caigut un 1,4%, la seva pitjor davallada des de la crisi econòmica del 2008. Si bé els pronòstics per al segon trimestre de 2020 també són ombrívols, s’espera que les exportacio­ns i el consum local es recuperin durant la segona meitat d’aquest any.

Per primera vegada en un mes, el país no registra morts i enganxa dos dies amb menys de deu nous casos

 ?? AHN YOUNG-JOON / AP ?? Nens amb mascaretes juguen amb bombolles de sabó al temple de Chogyesa, a Seül
AHN YOUNG-JOON / AP Nens amb mascaretes juguen amb bombolles de sabó al temple de Chogyesa, a Seül
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain