La Vanguardia (Català)

Moro dimiteix i acusa Bolsonaro de voler controlar la policia

L’exjutge que va condemnar Lula va ser el gran fitxatge del president brasiler

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, continua perdent col·laboradors emblemàtic­s i consolidan­t el seu autoritari­sme. El ministre de Justícia i Seguretat del Brasil, Sérgio Moro, va dimitir ahir per mostrar el seu contundent rebuig de la destitució del cap de la Policia Federal, decidida unilateral­ment pel mandatari, a qui va acusar de voler controlar directamen­t la força de seguretat. Moro va ser el fitxatge estrella i més polèmic de Bolsonaro quan va arribar al Govern fa poc més d’un any, després de convertirs­e en capdavante­r de l’anticorrup­ció com a jutge del cas Petrobras, empresonan­t nombrosos empresaris i polítics, inclòs l’expresiden­t Luiz Inácio Lula da Silva.

Moro va anunciar la dimissió en una compareixe­nça davant la premsa, sense preguntes, poques hores després d’aparèixer al diari oficial la destitució del director general de la Policia Federal, Maurício Valeixo, de total confiança del ministre. “El president no em vol en el càrrec”, va dir Moro, que es va negar a firmar el decret de destitució de Valeixo. “No hi hauria causa per a la substituci­ó i estaria clar que hi ha interferèn­cia política”, va afegir.

El ministre va explicar que, abans de prendre la decisió de dimitir “per intentar evitar una crisi política durant la pandèmia”, va parlar amb Bolsonaro i li va suggerir diversos perfils que considera independen­ts per substituir Valeixo. El mandatari va rebutjar les propostes, va al·legar que pretenia realitzar altres canvis en càrrecs policials del país i que la seva intenció er atenir informació“confidenci­al” i d ’“intel·ligència” directamen­t dels comandamen­ts de seguretat. Mo rova deixar cl arque“no és la funció” de la policia informar el president. Després de lamentar fer l’anunci enmig de la pandèmia i recordar les xifres de contagis i morts al Brasil, Moro va repassar ràpidament la seva carrera i va remarcar que Bolsonaro li “va prometre carta blanca per nomenar tots els seus col·laboradors, inclosos en els òrgans com la Policia Federal”. L’exmagistra­t va insistir que “l’autonomia de la policia” havia estat clau per encapçalar la lluita contra la corrupció, el narcotràfi­c i el crim organitzat que va portar a una “disminució significat­iva dels delictes el 2019”. Moro va assegurar que l’única condició personal que va posar el president per acceptar el càrrec va ser que la seva família no quedés “desemparad­a” si li passava alguna cosa.

Després de les acusacions de Moro, el fiscal general del Brasil, Augusto Aras, va sol·licitar al Tribunal Suprem l’obertura d’una investigac­ió contra el president brasiler.

Bolsonaro va defensar ahir la potestat per designar el cap de la policia, qüestionan­t Moro, la renúncia de la qual va provocar moltes reaccions contra el líder ultradretà, començant per una cassolada a São

Paulo i Rio de Janeiro. Precisamen­t, el governador carioca, Wilson Witzel, un altre exjutge dretà que va donar suport al president en la seva campanya i ara hi està enfrontat per la gestió de la pandèmia, va oferir a Moro incorporar-se al govern del seu estat dient-li que a Rio tindria “carta blanca sempre”.

Amb la sortida de Moro, que va arribar a ser el membre del Govern més valorat en les enquestes, Bolsonaro perd el principal puntal. El titular de Justícia i Seguretat aportava al president ultradretà una imatge anticorrup­ció respectuos­a amb la legalitat per a un mandatari que enarbora constantme­nt un discurs autoritari.

No obstant això, Moro no va estar exempt de controvèrs­ies. Abans d’entrar al Govern, Lula i el Partit dels Treballado­rs en van qüestionar la independèn­cia; crítiques reforçades quan l’any passat es van filtrar àudios d’irregulars converses de fiscals del cas Petrobras amb el jutge, que insinuaven la seva animadvers­ió per l’expresiden­t esquerrà i la resta d’acusats.

La dimissió de Moro suposa la segona baixa emblemàtic­a per a Bolsonaro en els últims dies, després de la destitució del ministre de Salut, Luiz Henrique Mandetta, que fins a la seva sortida tenia l’índex d’aprovació més alt de l’executiu.

La Fiscalia del Brasil demana d’investigar el president Bolsonaro després de les declaracio­ns de Moro

 ?? ERALDO PERES / AP ?? Moro, popular ministre de Justícia
ERALDO PERES / AP Moro, popular ministre de Justícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain