La Vanguardia (Català)

L’Aràbia Saudita prorroga durant un mes l’alto el foc unilateral al Iemen

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

L’Aràbia Saudita va anunciar ahir que prorroga durant un mes l’alto el foc unilateral declarat fa dues setmanes al Iemen. Segons l’agència oficial saudita, el portaveu de l’aliança àrab, Turki al Malki, va informar que l’alto el foc, que va expirar dijous, es prolongarà mentre duri el mes sagrat del Ramadà.

La coalició que encapçala en defensa del president Abdo Rabu Mansur al-Hadi no ha aconseguit en cinc anys fer fora del nord del país i de la seva capital, Sanà, els rebels huthis.

No obstant això, aquests últims –autodenomi­nats Ansaralà, “partidaris de Déu”– ni llavors ni ara no han secundat l’oferta de treva. Per fer-ho, diuen, l’Aràbia Saudita hauria d’aixecar el bloqueig aeri i en gran manera portuari al qual sotmeten el territori sota control huthi. Sota l’autoritat d’aquests, hi viuen la majoria dels trenta milions de iemenites, per la qual cosa fa dos anys que l’ONU adverteix del desastre humanitari que planeja sobre el país.

Els huthis critiquen explícitam­ent que els saudites impedeixin l’aprofitame­nt dels baixos preus del cru, vetant l’accés al port d’Hodaida de diversos vaixells petroliers. També exigeixen que el regne saudita assumeixi reparacion­s de guerra pels repetits bombardejo­s aeris, així com diversos anys de salaris a funcionari­s que el govern reconegut per l’ONU de Mansur al-Hadi –que en realitat viu a Riad– no ha desemborsa­t mai.

Davant la falta de compromís saudita sobre aquests termes, els huthis no han frenat l’ ofensiva a la frontera saudita. A l’esmentada zona es troben atrapats centenars d’etíops, somalis o eritreus que fins i tot durant els pitjors anys de la guerra han continuat travessant el Iemen per creuar il·legalment fins a l’Aràbia Saudita. Tot i això, en les últimes setmanes, sota l’ombra del coronaviru­s, Riad ha accelerat la deportació per avió de centenars d’aquests immigrants irregulars.

Els designis de pau tampoc no han estat respectats pels mercenaris a sou dels saudites, que els huthis acusen d’una dotzena d’intents d’infiltraci­ó en els últims dies, amb el resultat de desenes de morts.

En tot cas, no pot descartar-se que, tenallat per la pandèmia i l’enfonsamen­t dels ingressos petroliers, Riad aprofiti per negociar una sortida discreta i permanent d’aquesta guerra, en la qual també intervé Abu Dhabi amb els seus propis objectius, amb Londres i Washington rere les bambolines.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain