La Vanguardia (Català)

Via lliure al pressupost que el Govern veu com a “primera pedra” del rescat

El Parlament aprova els primers comptes en tres anys amb JxCat, ERC i els comuns

- ÀLEX TORT SERGI QUITIAN Barcelona

Des del 2009 que els pressupost­os de la Generalita­t no s’aproven quan toca, al desembre, un mes abans. I des de aquell any s’han hagut de prorrogar cinc cops, tres per a les del 2017. A partir d’avui el Govern podrà abandonar els comptes de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras per gestionar-se. El Parlament va aprovar ahir la llei de pressupost­os del 2020 i la llei de mesures fiscals, coneguda com a llei d’acompanyam­ent, amb els 65 vots a favor de JxCat i ERC, 61 en contra de Ciutadans, el PSC, la CUP i el PP, i l’abstenció dels 8 diputats dels comuns. Amb una crisi sanitària sense precedents en molts anys, que vindrà acompanyad­a d’unes sotragades econòmique­s i socials considerab­les, el Govern creu cabdal que hagin tirat endavant perquè els considera “la primer pedra” de la reconstruc­ció i “del rescat social”.

La lluita contra la Covid-19 és el que preocupa més. Els pressupost­os ara “es reorientar­an”, en paraules del vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, per focalitzar-los en la lluita contra la pandèmia. Quan van ser elaborats no van ser pensats per a aquest motiu. “Al gener, quan van ser presentats, la Covid-19 era una malaltia vista des de la llunyania”, va justificar Aragonès ahir en seu parlamentà­ria en un ple atípic amb 21 diputats dels 135 i on es va permetre per primer cop el vot telemàtic.

Els comptes, els primers del Govern de Quim Torra, preveuen més de 9.600 milions d’euros per a l’àmbit de salut, però el Govern va estimar que la despesa que generarà com a mínim només el coronaviru­s serà de 1.800 milions d’euros. De tota manera, el Departamen­t d’Economia sempre ha posat en valor que aquests pressupost­os posen a disposició 3.070 milions més de despesa respecte als del 2017. També és superior a l’increment de 1.715 milions que reflectien els pressupost­os que no van tirar endavant per al 2019 –també negociats amb els comuns, però amb resultats ben diferents–. A més, hi ha un increment en la capacitat inversora del sector públic en uns 2.000 milions més.

Igualment, els pressupost­os inclouen una reforma fiscal que augmenta els impostos a les rendes altes. I segons Aragonès preveu destinar tres de cada quatre euros a polítiques socials.

La Generalita­t preveu tenir un augment d’un 18,4% en el capítol d’ingressos, uns 6.800 milions d’euros, sobretot gràcies a l’increment de bestretes provinents de l’Estat per la part que li pertoca d’impostos massius com l’IRPF o l’IVA. Però aquesta previsió s’ha trastocat pels efectes del coronaviru­s.

El Govern és conscient que no ingressarà prou per fer front a les noves despeses. En comissió parlamentà­ria, el 6 d’abril, Aragonès ja va demanar a l’Estat que assumeixi el sobrecost de la lluita contra la pandèmia. Ahir va refermar aquesta idea aprofitant que Pedro Sánchez va sol·licitar a Europa un gran fons de reconstruc­ció. El vicepresid­ent del Govern va apel·lar al Parlament als socialiste­s catalans perquè, com a membres del Govern central, pressionin perquè es canalitzin recursos europeus. “El mateix que Espanya demana a Europa, que és un gran fons per a la reconstruc­ció i que es canalitzin els recursos a través de transferèn­cies i no a través de deute, ho demana Catalunya a l’Estat espanyol”.

Així, Aragonès va afirmar que els recursos més grans que necessita Catalunya en l’àmbit sanitari, així com en l’àmbit de la reconstruc­ció, han de venir de transferèn­cies de l’Estat, que al seu torn el vicepresid­ent creu que vindran de transferèn­cies de la Unió Europea.

“No tindria cap sentit forçar la Generalita­t i altres comunitats autònomes a pagar interessos per fer front” al coronaviru­s, va dir Aragonès. I és que l’Estat és el que recapta la gran majoria d’impostos

Aragonès exigeix a l’Estat que canalitzi recursos del fons que reclama a Europa cap a la Generalita­t

–un 95%– i és el que autoritza el deute, i per això, tot i que Aragonès reconegués que ara a la Moncloa també hi ha dificultat­s per finançar-se en plena etapa d’ERTO, va qualificar d’“imprescind­ible la cooperació” del Govern. A més, fora de l’estat d’alarma, Catalunya té totes les competènci­es en matèria de salut, i l’import que pugui aportar l’Estat per lluitar contra el coronaviru­s és primordial per a la Generalita­t.

El Govern espera consens amb l’oposició per revisar ara els pressupost­os, i alguns partits com el PSC s’hi van avenir. De fet, el que van criticar els socialiste­s és que l’Executiu català es presentés al Parlament sense les modificaci­ons indispensa­bles ja tractades. “Comptin amb nosaltres”, van oferir, en tot cas, fent una crida a la generosita­t de tots els partits contra el coronaviru­s. I és que comuns a banda –que demanen reciprocit­at amb els pressupost­os generals de l’Estat–, l’oposició va coincidir a assenyalar que els números aprovats ahir són “paper mullat”, perquè obvien l’emergència sanitària i la crisi social i econòmica. Els comptes del 2020 estan aprovats, però tots els grups assumeixen que s’hauran de continuar treballant per adaptar-los a la nova realitat.

 ?? JOB VERMEULEN / EFE ?? El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, ahir al Parlament
JOB VERMEULEN / EFE El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain