La Vanguardia (Català)

Crítica unànime de l’oposició a la gestió de les residèncie­s

El conseller El Homrani s’escuda en la “complexita­t” d’una crisi que és global

- S. QUITIAN

Tots els diputats començaven ahir les respective­s intervenci­ons amb un record per a les víctimes del coronaviru­s. Segons de treva amb paraules d’ànims i solidarita­t a víctimes i familiars que, en els partits de l’oposició, van donar pas a una contundent crítica unànime a la gestió que el Govern està duent a terme de les residèncie­s per a gent gran durant la pandèmia.

Al centre de la diana el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani. De fet, hi va haver diverses veus a l’oposició que van aplaudir el traspàs de competènci­es d’aquest departamen­t al de Salut que el Govern va acabar acordant el 8 d’abril. “Ja ho reclamàvem abans”, va recordar el PSC, que va qualificar de “desastrosa” la gestió feta per Afers Socials. “La sensació és que es va perdre un mes, és una emergència sanitària i l’ha de gestionar Salut”, van emfatitzar els comuns.

Malgrat tot, i a parer de l’oposició, sota el timó de Salut es continuen constatant mancances. El diputat socialista Raúl Moreno va reclamar més agilitat en els trasllats de residents afectats a centres hospitalar­is. “No pot ser que una persona amb símptomes a casa tingui més possibilit­ats d’anar a l’hospital que si s’està en una residència”, va retreure.

L’opinió generalitz­ada que van compartir des de la CUP fins a Cs és que avui el Govern paga els dèficits estructura­ls en serveis socials, obsolets davant una crisi de la magnitud del coronaviru­s. “Fa anys que destinant engrunes a la protecció social”, va recriminar la diputada taronja Noemí de la Calle, després d’assenyalar que la Generalita­t acumula 14 anys sense actualitza­r la cartera de serveis socials. “Les conseqüènc­ies d’aquesta crisi no venen només del coronaviru­s, sinó de les greus retallades en sanitat i serveis socials”, va afegir la CUP. El seu diputat Carles Riera va cridar a l’assumpció pública de serveis residencia­ls i sanitaris de titularita­t privada i va retreure que de les

El Govern va aconseguir suports de signe polític molt diferent per convalidar decrets per la pandèmia

conseqüènc­ies de veure els serveis socials “com un negoci” venen els mals que pateix avui la Generalita­t. En una línia semblant es van expressar els comuns, que, malgrat que van admetre que “cap govern no estava preparat”, també van apuntar que s’està pagant el peatge “d’un servei mercantili­tzat que ha patit les retallades de governs populars i convergent­s”. “I que no ha revertit ERC en cinc anys”, va afegir la presidenta del seu grup parlamenta­ri, Jéssica Albiach. “Era la baula més feble, aprenguem la lliçó i no repetim errors”, va concloure, convidant a un canvi de model que en certa mesura va comprar el conseller El Homrani: “Cal una reflexió profunda, en això hi estic d’acord”.

Tot i això, el titular d’Afers Socials va demanar “honestedat” als seus crítics per “admetre la complexita­t i duresa d’una situació que es viu aquest país i a tot el món”. Fins i tot va anar més enllà i després de negar paràlisi a l’Executiu català va abocar culpes cap al Govern central per la centralitz­ació de competènci­es i falta d’inversió en dependènci­a. “La Generalita­t va prendre decisions ràpides, una setmana abans que altres territoris”, va reivindica­r.

Friccions per les residèncie­s al marge, el Govern va convalidar ahir diversos decrets de mesures econòmique­s per fer front al coronaviru­s amb suports variats entre l’oposició. Per exemple, el decret de mesures assistenci­als, pressupost­àries, financeres, fiscals i de contractac­ió pública –amb el suport de tot l’arc parlamenta­ri a excepció de l’abstenció del PP i el no de la CUP–; el decret de mesures per l’impacte sanitari, econòmic i social de la pandèmia –que va tirar endavant amb les úniques abstencion­s de PSC i PP–, o un de contractac­ió pública, salut, gestió de residus i transport públic on el Govern només va sumar Cs, mentre la resta s’abstenia i la CUP hi votava en contra.

 ?? JOB VERMEULEN / EFE ?? La vintena de diputats al Parlament van fer un minut de silenci per les víctimes de la Covid-19
JOB VERMEULEN / EFE La vintena de diputats al Parlament van fer un minut de silenci per les víctimes de la Covid-19

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain