La Vanguardia (Català)

Prudentmen­t telemàtics

La Cambra catalana fa ús per primera vegada de la tecnologia per permetre el vot a distància

- À. TORT

Roger Torrent ahir no va voler que se li escapés cap detall. “Una mínima atenció, atès que el sistema de votació és excepciona­l”, va reclamar als diputats. Per primera vegada es va fer servir el vot telemàtic al Parlament. Calia tenir-ho tot a ratlla. En previsió hi havia més de 200 votacions, entre validacion­s de decrets llei i lleis de pressupost­os i d’acompanyam­ent. Tanmateix, tot va anar rodat. El sistema va funcionar i no hi va haver problemes. Potser hi va ajudar que una sisena part dels diputats eren presents a l’hemicicle. 93 diputats votaven de manera delegada, 16 presencial­ment i 25, tots ells de Junts per Catalunya, de manera telemàtica. A més, els postconver­gents hi afegien el fet que sis més dels seus diputats hi eren presents i uns altres votaven per delegació –dos d’ells havien deixat el portàtil al despatx abans que esclatés la pandèmia–.

Sudoku resolt. Però el president de la Cambra catalana no va poder estalviar-se que el critiquess­in. Ho va fer d’entrada Quim Torra, en la seva primera intervenci­ó al ple des del 4 de març. A sac. Molt abans de fer efectives les primeres votacions. Obviant uns segons la pregunta que li havia formulat un moment abans el cap del grup parlamenta­ri del PP, Alejandro Fernández. “Ja sap, president, perquè l’hi vaig dir, que aquesta sessió es podria haver fet telemàtica­ment (...) Em sap greu que en aquest cas el Parlament de Catalunya no lideri el que ha de ser el futur, una democràcia en la qual també un ple es pugui fer amb tota normalitat telemàtica­ment”.

Tot això va dir Torra dirigint-se directamen­t a Torrent i mentre recordava que ajuntament­s i diputacion­s ja celebren plens a distància. El president del Parlament va fer mutis. Va ser el cap d’ERC a la Cambra, Sergi Sabrià, qui va respondre en el seu lloc: “Cal respectar la decisió de la Mesa i la separació de poders, com li demanem sempre a l’Estat”. Es va intuir un “oi que m’entén?”.

És la cançó de l’enfadós. Un episodi més d’una picabarall­a entre socis del Govern que ve de lluny, des de l’intent fallit de Carles Puigdemont de ser investit president el gener del 2018, quan ja era a Bèlgica.

El Parlament està a l’espera d’un proper ple que reguli l’activitat no presencial. La cosa va a poc a poc, amb prudència. Ahir, però, ja es va validar un decret llei que regula les reunions telemàtiqu­es del Govern i el Consell Tècnic en situacions excepciona­ls, com ara la que es viu actualment arran de la crisi del coronaviru­s. La norma permet que el Govern es pugui constituir, convocar i celebrar sessions i adoptar acords a distància en situacions de “força major o de greu risc col·lectiu”. La suspicàcia es màxima a Ciutadans, que creu que els independen­tistes segueixen “fantasieja­nt amb investidur­es telemàtiqu­es”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain