La Vanguardia (Català)

El TSJC deixa a un pas del judici Jové i Salvadó

La jutgessa nega una causa general contra l’independen­tisme

- TONI MUÑOZ

La magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret ha desestimat els recursos presentats pels considerat­s arquitecte­s del procés, Josep María Jové i Lluís Salvadó, i ha confirmat el seu processame­nt pels delictes de desobedièn­cia, prevaricac­ió, malversaci­ó i revelació de secrets, que els deixa a tots dos a un pas del banc dels acusats.

La magistrada va dictar una interlocut­òria en què ratificava els indicis de criminalit­at contra els dos investigat­s en relació amb la seva actuació en els preparatiu­s del referèndum de l’1-O i de les estructure­s d’Estat. La jutgessa també rebutja aixecar l’obligació de comparèixe­r davant de la justícia i la retirada dels seus passaports, atès que considera que es tracta d’una mesura “ponderada i adequada a les circumstàn­cies del cas”, i remarca que, “com és sabut, a l’estranger hi ha estructure­s aptes per donar empara als processats en cas de fugida”.

Jové i Salvadó, exnúmero dos de la Conselleri­a d’Economia i secretari d’Hisenda, respectiva­ment, van al·legar en els seus recursos que havien estat víctimes d’una investigac­ió prospectiv­a, és a dir, d’una causa general. La jutgessa rebat que hi havia indicis “clars i precisos” per obrir la investigac­ió que es va iniciar al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona i assenyala que “no suposa la criminalit­zació d’un projecte polític independen­tista, sinó l’anàlisi de si els processats van relegar l’actuació política per satisfer les seves aspiracion­s ideològiqu­es, i per això es va servir de mecanismes il·lícits propiciats per la seva posició institucio­nal”. La magistrada recorda que aquesta investigac­ió, iniciada pel jutjat 13 i que després va ser traspassad­a al TSJC per la condició de diputats de Jové i Salvadó, va arrencar arran de les paraules de Santiago Vidal, “ni més ni menys que un senador d’ERC, i a més jutge de professió, que afirmava que la Generalita­t estava obtenint les dades fiscals dels catalans, dades per al cens i que tenia camuflats 400 milions d’euros dins els pressupost­os per fer front a l’il·legal referèndum i a les estructure­s necessàrie­s per posar en marxa el nou Estat”. Els fets indicats, conclou la interlocut­òria, “implicaven” de manera natural el Departamen­t de Vicepresid­ència, Economia i Hisenda, del quals Jové i Salvadó “eren els responsabl­es de les finances de la Generalita­t i dels pressupost­os”.

La Fiscalia sol·licita tres anys de presó i inhabilita­ció per un presumpte delicte d’encobrimen­t per als dos mossos d’esquadra que acompanyav­en l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el març del 2018, quan intentava arribar a Bèlgica i evitar ser arrestat per una ordre europea i internacio­nal de detenció. Segons confirmen fonts judicials,

La jutgessa justifica la retirada del passaport: “Hi ha estructure­s aptes a l’estranger per acollir-los si s’escapen”

 ?? ARXIU / ANA JIMÉNEZ ?? Josep María Jové i Lluís Salvadó després de quedar en llibertat pel jutjat 13 el setembre del 2017
ARXIU / ANA JIMÉNEZ Josep María Jové i Lluís Salvadó després de quedar en llibertat pel jutjat 13 el setembre del 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain