La Vanguardia (Català)

PSOE i PP pugnen pel control de la comissió de reconstruc­ció

Els dos partits principals, en un clima de desconfian­ça, en reclamen la presidènci­a

- JUAN CARLOS MERINO

“La la setmana que ve millor que la següent”, va ordenar Pedro Sánchez. Així doncs, “per complir amb aquest termini”, ahir el PSOE i Unides Podem van registrar al Congrés la petició de creació d’una “comissió per a la reconstruc­ció social i econòmica” d’Espanya, amb la pretensió que la Mesa de la Cambra Baixa, prèvia audiència de la junta de portaveus, l’aprovi ja a la reunió de dimarts vinent. Si hi ha voluntat de totes les parts, informen fonts parlamentà­ries, la comissió podria començar la tasca, efectivame­nt, la setmana que ve.

Ara bé, la desconfian­ça, recels i sospites entre Pedro Sánchez i Pablo Casado són recíprocs. El cap de l’oposició va començar intensific­ant la pugna amb el president del Govern central i, per poder tenir la concurrènc­ia del PP, li va imposar reconverti­r els seus altisonant­s “nous pactes de la Moncloa” en una simple comissió parlamentà­ria. Sánchez ho va acceptar, malgrat que ja havia acordat amb la resta dels grups la creació d’una taula extraparla­mentària, i Casado vol liderar la iniciativa i aprofitar aquest nou fòrum per fiscalitza­r la gestió de l’Executiu en aquesta crisi. Per tant, el PP es va precipitar a registrar la seva proposta, ja dimecres, per crear una comissió “de la recuperaci­ó” d’Espanya. El principal partit de l’oposició, a més a més, demana de presidir aquesta comissió.

“Es parlarà amb tots els partits, però el més normal és que la presideixi el grup majoritari, és a dir, nosaltres”, repliquen des de la direcció del PSOE. Tant la portaveu del grup socialista, Adriana Lastra, com el mateix Sánchez van expressar els seus “dubtes” sobre les veritables intencions del PP en aquesta comissió. I mentre PSOE i PP pugnen pel control d’aquest fòrum parlamenta­ri, perquè no se’ls escapi de les mans, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va proposar un “perfil de consens” per presidir-lo en la figura del vicesecret­ari general de la formació taronja, José María Espejo. “El lògic és que el presideixi l’oposició”, coincideix Arrimadas amb les tesis del PP.

Així doncs, el primer que haurà de resoldre aquesta comissió, en la sessió constituti­va, és qui la presideix. I com que el vot serà ponderat –és a dir, que els grups tindran la mateixa representa­ció que al ple–, tant el PSOE com el PP hauran de negociar amb altres formacions per poder aconseguir la presidènci­a.

Mentrestan­t, la resta dels grups del Congrés assisteixe­n amb notable escepticis­me als prolegòmen­s de la creació d’aquesta comissió.

“La millor manera que un tema mori és crear una comissió”, va alertar el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. Molts pensen, doncs, que només servirà com a nou escenari per a la confrontac­ió política i les destralade­s entre els dos partits principals de la Cambra.

El PSOE i el PP, almenys, sí que estan d’acord que els treballs d’aquesta comissió no s’hauran d’eternitzar en el temps, i els dos grups apunten al mes de juny per arribar a conclusion­s i segellar els possibles acords. Lastra va advocar perquè sigui un instrument “àgil i operatiu”. I la portaveu del Govern central, María Jesús Montero, va animar ahir que “les feines comencin immediatam­ent i que ens permetin extreure aviat conclusion­s per pactar mesures útils que impulsin el nostre país”.

“Aquest acord aconseguir­à veure la llum si de veritat aconseguim que tots els que hi participem, d’una o una altra manera, ens veiem representa­ts en els resultats”, va concedir. Ara bé, Montero també va advertir que “tots haurem de cedir una mica”. I així va reclamar a tothom “generosita­t, altura de mires i voluntat de voler arribar a un acord de país i deixar enrere el que ens separa i posar tota l’energia a buscar el que ens uneix”. “És molt el que ens hi juguem”, va advertir.

I en al·lusió velada al PP, va assenyalar: “Els que es pretenguin moure en aquesta crisi amb els mateixos

El grup socialista i Unides Podem registren la seva proposta dos dies després de la del PP

L’Executiu pressiona Casado celebrant l’ofensiva pactista dels socialiste­s a les autonomies

codis de fa dos mesos s’equivocara­n”.

En aquest sentit, Montero va insistir a pressionar Casado celebrant l’“acollida” en molts territoris de la proposta de Sánchez d’estendre els pactes per a la reconstruc­ció a les comunitats autònomes i ajuntament­s, “governi qui governi”. El PSOE denuncia que, 48 hores després, el líder del PP continua sense respondre a l’oferta de Sánchez. “Esperem que Casado respongui a aquesta invitació del president del Govern”, va comminar Montero, i el va instar a aparcar diferèncie­s i anteposar l’interès general. Aquesta ofensiva pactista del PSOE l’esgrimeixe­n presidents autonòmics com l’aragonès Javier Lambán, el valencià Ximo Puig o l’extremeny Guillermo Fernández Vara, i també, des de l’oposició als seus territoris, el madrileny Ángel Gabilondo, l’andalusa Susana Díaz, el murcià Diego Conesa o el castellano­lleonès Luis Tudanca. “Aquest és l’únic camí”, va advertir la portaveu del Govern espanyol.

 ?? JM CUADRADO HANDOUT / EFE ?? Els ministres Salvador Illa i María Jesús Montero després de la reunió del Consell de Ministres
JM CUADRADO HANDOUT / EFE Els ministres Salvador Illa i María Jesús Montero després de la reunió del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain