La Vanguardia (Català)

Madrid s’encalla buscant un pacte

El PP recompon la coalició amb Cs per blindar-se davant l’ofensiva del PSOE

- ASIER MARTIARENA

PP i PSOE van escenifica­r ahir a l’Assemblea de Madrid un nou distanciam­ent que confirma, un cop més, l’immobilism­e polític que hi ha entre els dos blocs polítics, una falta d’entesa de què ningú no es vol fer responsabl­e. La sessió de control al Govern regional va estar marcada per la mà estesa pel portaveu socialista, Ángel Gabilondo, que circumscri­u per a la Comunitat la proposta feta dimecres pel president del Govern central, Pedro Sánchez, d’estendre a totes les autonomies i ajuntament­s d’Espanya uns “acords per a la reconstruc­ció social i econòmica” després de la crisi causada pel coronaviru­s.

El to constructi­u de Gabilondo va ser correspost per la presidenta Isabel Díaz Ayuso en la seva resposta. Les discrepànc­ies van raure en el fet que cadascú vol canalitzar la discussió per un camí oposat al de l’altre. La dirigent popular es va mostrar oberta al pacte, però sempre que la resta de les formacions de l’arc parlamenta­ri se sumin al que ella ja té predefinit i rebutgin, per tant, promoure un nou full de ruta consensuat amb l’oposició.

Ayuso va justificar la seva actitud retraient que les propostes del Govern central són “normalment errònies” i estan portant Espanya a una situació “sense sortida”, i va convidar el portaveu socialista a formular les aportacion­s que consideri oportunes. “Tot allò que sigui bo es prendrà en considerac­ió i s’executarà, però convé treure’s la bena i els dogmes ideològics per facilitar que tirin endavant”. “Això passa per permetre la col·laboració publicopri­vada, alliberar sòl... perquè part de la recuperaci­ó passa per la construcci­ó, no limitar el preu de l’habitatge. Amb anuncis com aquest últim no es va enlloc”, va emfatitzar la presidenta.

Gabilondo va retreure l’enrocament del PP i es va preguntar “què més ens ha de passar” perquè l’Executiu s’adoni que aquesta situació requereix “un altre comportame­nt polític”. Segons el socialista, o es treballa “units i coordinats” o no hi haurà manera d’afrontar la crisi.

En vista que el reforç del paper de l’Executiu de coalició exhibit ahir no s’adiu amb les discrepànc­ies públiques mostrades pel PP i Ciutadans les últimes setmanes, Ayuso va aprofitar la seva intervenci­ó per enterrar momentània­ment la destral de guerra amb els seus companys de coalició.

Primer va donar suport públicamen­t al conseller de Polítiques Socials, Alberto Reyero –a qui havia amenaçat de cessar fa menys d’una setmana–, i després va envoltar de consens la pròxima posada en marxa d’un pla de reforç i de reorganitz­ació de residèncie­s de gent gran –on han mort 5.558 persones– a fi de garantir la “màxima i més bona” atenció sanitària de cara a l’evolució de la Covid-19.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? El d’ahir va ser el primer ple presencial des del 5 de març
CHEMA MOYA / EFE El d’ahir va ser el primer ple presencial des del 5 de març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain