La Vanguardia (Català)

Les comunitats del PP adopten posicions diferents davant els acords

Andalusia i Castella i Lleó s’apunten al consens però Madrid i Múrcia desconfien

- CARMEN DEL RIEGO

La poca predisposi­ció de Pablo Casado que el PP s’apunti al plantejame­nt d’acord que li va fer Pedro Sánchez ha tingut la seva correlació al partit, però no de manera generalitz­ada, ja que els presidents autonòmics han anat cada un per la seva banda, sense una consigna conjunta per aplicar.

Així doncs, mentre que Juan Manuel Moreno i Alfonso Fernández Mañueco, presidents d’Andalusia i Castella i Lleó, han fet de l’acord amb els altres partits i els agents socials la base dels seus plans per a la recuperaci­ó de les seves respective­s autonomies, els de Madrid i Múrcia no han mostrat aquesta predisposi­ció i no han donat una resposta positiva a les ofertes de pactes dels socialiste­s en aquestes comunitats.

Galícia és un punt i a part i el debat se centra en la data de les eleccions autonòmiqu­es, que s’haurien d’haver celebrat el 5 d’abril i que encara no tenen data, perquè pel president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ara el més important és fer la desescalad­a del confinamen­t, cosa en què està centrat.

Per tant, es veuen dues posicions molt diferents al si del PP, que, altre cop, tornen a coincidir amb el sector més moderat, que represente­n Juanma Moreno i Fernández Mañueco, i el més afí a Casado, del qual els màxims exponents són els presidents de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president murcià, Fernando López Miras, que resten valor als acords i consideren que les seves polítiques, sobretot econòmique­s, basades en la rebaixa d’impostos i el control de la despesa, són les vàlides.

Tot i això, el president andalús i el castellano­lleonès s’han avançat a les intencions dels socialiste­s i han posat a sobre la taula la voluntat d’arribar a acords amb els altres partits de les seves respective­s cambres, com també amb els sindicats i la patronal.

El president Mañueco va proposar ahir a la resta de grups parlamenta­ris, durant una compareixe­nça a les Corts de Castella i Lleó, aconseguir “un pacte de Comunitat per afrontar amb èxit la recuperaci­ó econòmica, l’ocupació i la cohesió social”. Seria un acord ampli que també gaudiria de les aportacion­s de diferents sectors de la societat, les organitzac­ions agràries, les associacio­ns del tercer sector i les entitats locals, en un enunciat que recorda més la posició de Sánchez que els plantejame­nts de Casado.

“Parlo de fixar el camí per reforçar l’atenció sanitària, per augmentar la protecció de les famílies i els que més ho necessiten, per donar oportunita­ts als joves, per impulsar el nostre desenvolup­ament rural, per al nostre primordial sector primari, per als sectors estratègic­s de la nostra indústria, per donar sortides a pimes i autònoms”, va dir.

El president Moreno, al seu torn, es va avançar a l’oferta que sabia que li faria Susana Díaz i va instar els partits, institucio­ns, sectors econòmics i sindicats a participar en una “gran aliança per Andalusia” per a la recuperaci­ó econòmica i social. El seu Govern està disposat a mobilitzar 4.000 milions d’euros per a aquest pla.

Fernández Mañueco planteja un pacte ampli per a la recuperaci­ó econòmica amb partits i sectors socials

La secretària general dels socialiste­s andalusos ha ofert el seu partit per “remar en la mateixa direcció” que la Junta a fi de fer front a la crisi del coronaviru­s, i, en aquella línia, ha demanat de “no utilitzar els rems per picar-nos els uns als altres”, al mateix temps que ha reiterat la seva oferta de “mà estesa” al president del Govern andalús. La portaveu socialista i expresiden­ta andalusa, Susana Díaz, es va mostrar partidària de “posar-hi l’espatlla i remar en la mateixa direcció” per “ajudar”. Per això va evitar els retrets a la gestió de l’Executiu andalús amb la idea de fer propostes per a l’acord.

 ?? EP ?? Alfonso Fernández Mañueco dijous
EP Alfonso Fernández Mañueco dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain