La Vanguardia (Català)

Per fi uns pressupost­os catalans

-

El Parlament de Catalunya, finalment, va aprovar ahir el projecte de pressupost­os de la Generalita­t per a aquest any. És la primera vegada, des del 2017, que podrem disposar d’un compte de despeses i ingressos públics específic per a l’any en qüestió. des de llavors, fins ara, han hagut de ser prorrogats a cada exercici per falta de majories parlamentà­ries suficients per donar-los la necessària llum verda. Enmig del neguit causat per la pandèmia, és gratifican­t comprovar com forces de diferent signe polític són capaces de pactar un full de ruta per als propers mesos, sobretot en un àmbit, el català, on la crispació ha estat la norma des de fa gairebé una dècada.

Els pressupost­os constituei­xen un bon punt de partida per adaptar la tasca de govern als reptes colossals que planteja la crisi del coronaviru­s. Necessitar­an millores i revisions, però d’entrada posen les bases per a l’adopció de mesures de consens. Dit d’una altra manera: si s’ha pogut arribar a un acord que assenyala les línies mestres de la política en l’àmbit competenci­al català, hauria de ser factible adaptar aquest marc a les noves necessitat­s imposades per una emergència sanitària de la qual anem aprenent sobre la marxa. Mai fins ara no s’havia posat tan a prova la cintura del nostre sistema polític. Per això, els pressupost­os han de deixar de ser una cotilla per convertir-se en una eina àgil i eficaç que resolgui els problemes sobrevingu­ts. Les prioritats estan en continu procés de revisió. La despesa a què caldrà fer front, com a conseqüènc­ia de la nova situació, serà sensibleme­nt més gran que el pressupost­at. En aquest sentit, caldria preguntar-se fins a quin punt s’ha de mantenir una pujada d’impostos, superior globalment als 500 milions, en un moment en què la societat es troba pagant les conseqüènc­ies de la pandèmia.

En aquest context, és procedent activar aquests mecanismes continus de revisió al Parlament. Per exemple, caldrà reorientar partides de despesa, replanteja­r-se la pressió fiscal i negociar amb el Govern central un marge d’increment més gran del dèficit públic, d’acord amb la flexibilit­zació acordada per la Comissió Europea. L’increment de despesa, tal com farà l’Administra­ció central, s’hauria d’encarrilar a través d’un endeutamen­t més gran, ja que el risc és excepciona­l. Aquests pressupost­os acabats d’aprovar són el punt de partida perquè la Generalita­t, en coordinaci­ó amb el Govern central, pugui actuar amb més eficàcia en l’atenció al sistema sanitari, als ciutadans i a les empreses. El Govern ja està treballant en el disseny d’un pla orientat en aquest sentit, que preveu així mateix un conjunt d’accions per contribuir a la reactivaci­ó de l’activitat econòmica. En tot això és important el consens polític. Cal aparcar les lluites partidiste­s en benefici d’una societat castigada per la Covid-19.

Els comptes públics aprovats ahir són un punt de partida per a la lluita contra la Covid-19

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain