La Vanguardia (Català)

El factor humà

- Juan-José López Burniol

Fa una setmana els vaig parlar d’una esperança basada en el reconeixem­ent sense reserves de la realitat tal com és i de l’esforç solidari –pactat– per sortir del pou. Avui em refereixo a la nostra realitat actual tal com la percebo. Els avanço la meva opinió: no tenim un problema de lleis, sinó un problema d’actituds, és a dir, de persones. El que falla avui entre nosaltres és el “factor humà”, que deia Graham Green. En efecte, hi ha qui afirma que hem de cuidar un valor fonamental com és la Constituci­ó, l’observança de la qual podria –al seu parer– haver-se desatès al posar-la al servei de la lluita contra la pandèmia amb absència de rigor; i no falten els que opinen que un estat d’emergència com el present no està degudament previst en cap dels supòsits regulats constituci­onalment: l’estat d’alarma, l’estat d’excepció i l’estat de setge.

No ho veig així. No ens hem de plantejar ara cap problema respecte al nostre marc normatiu, Constituci­ó inclosa. Especialme­nt perquè l’erosió institucio­nal que patim és anterior al coronaviru­s i no es atribuïble a defectes intrínsecs de la Constituci­ó, sinó a l’acció o inacció –a la mala pràctica– dels nostres dirigents. Per exemple, és culpa de la Constituci­ó que s’hagi incomplert el principi d’anualitat dels pressupost­os generals de l’Estat?; és culpa de la Constituci­ó que s’hagi infringit el principi de renovació periòdica dels òrgans constituci­onals?; és culpa de la Constituci­ó que autoritats autonòmiqu­es propugnin una declaració unilateral d’independèn­cia de la seva comunitat?; és culpa de la Constituci­ó que polítics en el Govern hagin menyspreat el règim del 78 per considerar-lo fruit d’una transició viciada de soca-rel?; és culpa de la Constituci­ó que aquests mateixos polítics hagin mostrat rebuig per la monarquia, que és la clau d’arc del sistema?; i, finalment, és culpa de la Constituci­ó que guardi un silenci eixordador qui té, per raó del seu càrrec, l’obligació primera de defensar-la, a ella i a la monarquia?

Un exemple. Quan exercia com a notari, solia dir al testador que volia consignar la darrera voluntat amb excessiu detall: “Miri vostè, malgrat el testament més previsor i tècnicamen­t perfecte, si els qui han d’executar-lo (hereus, marmessors…) són uns poca-soltes, la successió serà un desastre; en canvi, encara que el testament sigui senzillet i potser incomplet, si els qui han d’executar-lo són persones com cal i amb recta intenció, la successió serà una bassa d’oli”. I és que l’actitud i la traça de les persones és essencial per a l’èxit de qualsevol tasca. Tan important o més que el text de la llei és que aquesta s’apliqui amb prudència

Fallen tant el Govern com l’oposició: no hi ha lideratge integrador ni voluntat de concòrdia

a cada cas concret. Per això la prudència, més encara que la justícia, és la virtut jurídica –i política– per excel·lència.

A Espanya i pel que fa a la política, el problema no és, per tant, de lleis, sinó del seu incomplime­nt i de la seva aplicació esbiaixada. Esbiaixada pel sectarisme, per l’enfrontame­nt caïnita, per l’anteposici­ó de l’interès personal i partidari a l’interès general, per la deslleialt­at institucio­nal, pel menyspreu per l’adversari i, en algun cas, per l’odi –sí, per l’odi– a l’altre. Els nostres polítics estan tornant, uns i altres, a les dues Espanyes. Han oblidat que la democràcia espanyola actual, que estan erosionant dia rere dia, va desactivar els tres desafiamen­ts a la convivènci­a que van destruir la Segona República: el colpisme, a través de la democratit­zació de l’exèrcit i la seva submissió al poder civil (encara que avui ho negui qui sap que menteix); el cantonalis­me desintegra­dor, a través de l’Estat de les autonomies, i l’aposta revolucion­ària, a través d’una política de desenvolup­ament sostenible i la millora dels serveis socials.

És evident que, en una situació dramàtica com la que vivim, preludi d’una crisi sociopolít­ica que potser posarà en perill el sistema, l’única sortida raonable seria un govern de salvació nacional vertebrat pel PSOE i el PP i obert als altres partits que volguessin ser-hi –que no serien tots– dins del marc constituci­onal. S’objectarà que és impossible. Ho sé, però també ho són uns nous pactes de la Moncloa: falla el “factor humà” tant en el Govern (desequilib­rat des de dins) com en l’oposició (mancada de talent i sentit d’Estat). No hi ha un lideratge integrador, ni un projecte clar, ni voluntat de concòrdia. Què cal fer llavors? Adoptar amb urgència aquelles mesures econòmique­s que –com la renda bàsica– pal·liïn els efectes devastador­s de la crisi econòmica. Molta gent ho necessita. El temps corre.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain