La Vanguardia (Català)

Virus neoreaccio­nari NRx

- José María Lassalle

La civilitzac­ió democràtic­a afronta un moment crític de col·lapse. Ho fa debilitada pels cops que el segle XXI li ha infligit des dels inicis. L’11-S ens va arrabassar la seguretat. La crisi del 2008 ens va privar de la prosperita­t i ara la pandèmia de la Covid-19 ens desproveei­x de la salut. El risc de col·lapse és real. Ara afrontem l’acció combinada de dos agents patògens que comparteix­en el mateix component bàsic: la por. Un actua sobre la nostra salut i l’altre sobre la nostra psicologia. Tots dos despleguen una combinació fatal que situa les democràcie­s liberals davant el desafiamen­t més important que pateixen des del final de la Segona Guerra Mundial.

El coronaviru­s provoca la mort de molta gent, i el virus neoreaccio­nari, o NRx, en les seves sigles en anglès, desestabil­itza els governs democràtic­s. La Covid-19 ha causat una emergència sanitària devastador­a i, associada a ella, una crisi econòmica que farà petita la Gran Depressió. El virus NRx busca el caos per minar la confiança en les virtuts de la democràcia i propiciar dictadures constituci­onalitzade­s. La pandèmia va néixer d’una zoonosi a la Xina, i el NRx és producte dels laboratori­s ideològics de l’alt-right anglosaxon­a. Hi va donar suport Steve Bannon en el camí a la presidènci­a de Trump, encara que una altra soca poderosa del virus és russa i va ser dissenyada per Vladislav Surkov, el Rasputin de Putin. El coronaviru­s va ser difós pel trànsit aeri de la globalitza­ció, i el virus neoreaccio­nari el disseminen el ciberpopul­isme i aquella por que, segons Martha Nussbaum, vol jerarquitz­ar la societat occidental. Sobretot quan són cada vegada més els que demanen les urnes per votar un Cèsar.

No cal explicar què és el coronaviru­s. Compromet la nostra vida física, amenaça la viabilitat del sistema sanitari i ens aboca a un empobrimen­t col·lectiu desolador. El virus NRx és més complex i requereix una anàlisi detallada. Opera silenciosa­ment a través de les xarxes i les eines tecnològiq­ues. El propaga el ciberpopul­isme a partir d’infraestru­ctures digitals de troleig que difonen massivamen­t la mentida i la desinforma­ció. L’objectiu és alterar l’ordre democràtic per propiciar l’emergència d’un caos que justifiqui la instauraci­ó pràctica d’una dictadura. Una cosa que, segons Michiko Kakutani, encarnaria a la perfecció Trump mateix. Ho explica a La muerte de la verdad quan diu que els seus tuits i les seves provocacio­ns displicent­s contenen l’essència del troleig neoreaccio­nari: “Mentides, burles, invectives, verborrea insultant i incongruèn­cies rabioses que són les d’un adolescent irat, ofès i solitari que només es mira el melic, viu en una bombolla que s’ha construït ell i aconseguei­x cridar l’atenció –una cosa que persegueix agosaradam­ent– apallissan­t els seus enemics i llançant núvols d’insults i consternac­ió per on passa”.

Els neoreaccio­naris volen destruir la democràcia liberal. Ho fan atacant-ne els fonaments morals. Colpegen la racionalit­at, la veritat, la llibertat i la cooperació entre iguals al considerar-los decadents i obsolets davant un món que requereix l’èpica homèrica i la filosofia continguda en el manual de combat postmodern que és el Bronze age mindset. Les tesis NRx es nodreixen d’una cohort d’intel·lectuals que integren l’anomenada Il·lustració fosca. La formen pensadors com Steve Sailer, Hans-Hermann

Hoppe, Nick Land, Mencius Moldbug o Michael Anon, entre d’altres. Hi estan connectats gurus digitals com ara Peter Thiel i projectes utòpics i posthumani­stes com el Seasteadin­g Institute de Patri Friedman. Citen Hobbes, Rand, Nietzsche, Evola o Carlyle. Dominen els ressorts de la comunicaci­ó digital i fabriquen els arsenals ideològics que el neofeixism­e occidental fa servir en la seva guerra cultural contra la modernitat.

Dels NRx prové el menyspreu al consens liberal-socialdemò­crata, la correcció política, el feminisme, la dinàmica castradora dels pactes, la idea d’Europa, l’homosexual­itat, la immigració, el multicultu­ralisme, el cosmopolit­isme o l’islam. Han desenvolup­at un virus autoritari que desplega una simptomato­logia ideològica que radicalitz­a la mentalitat social. Ho fa a partir d’una eficaç combinació de por i ira. Fan servir falòrnies, desinforma­ció i narratives futuristes i medievalit­zants que parlen de conspiraci­ons globals. Les volen vèncer convencent-nos que renunciem al pluralisme, la cooperació, la llibertat i la responsabi­litat individual per adoptar a canvi més centralitz­ació, ordre, seguretat, fronteres i vigilància.

Parlem d’un patogen autoritari que resignific­a la dictadura i afavoreix amb arguments simplistes l’adhesió a ella. Sobretot quan la narrativa neoreaccio­nària perfora la credibilit­at dels governs democràtic­s difonent la idea que són ineficient­s sistèmicam­ent a l’hora de gestionar l’excepciona­litat normalitza­da del segle XXI. Una cosa, per cert, que no és nova. Ho va denunciar l’OTAN l’any 2018. Llavors va activar els protocols de cibersegur­etat que protegien els governs democràtic­s davant les campanyes massives de desinforma­ció provinents de Rússia. El problema és que ara el virus NRx treballa a partir del vector populista que opera des de fa anys sobre l’imaginari polític de tot Occident i que, enmig de la difícil gestió democràtic­a de la pandèmia, adquireix una tracció addicional que accelera la seva velocitat de progrés i n’intensific­a els efectes. Per això augmenta el nombre dels que reclamen una gestió autoritàri­a i centralitz­ada del poder. Una gestió verticalit­zada i cesarista per vèncer la Covid-19 i reconstrui­r les nostres societats l’endemà de la pandèmia.

Ens enfrontem, per tant, al risc d’un col·lapse democràtic. Els seus impulsors virals ho busquen diàriament basant-se en els sentiments col·lectius desencaden­ats per la por. És més, no amaguen el desig de constituci­onalitzar una dictadura que s’inspiri en una forma nua i simplifica­da de poder que s’assembli a una espècie de principat empresaria­l. Un model jeràrquic centralitz­at que substituei­xi el lideratge democràtic pels patrons de comandamen­t del conseller delegat d’una gran empresa. Una dictadura basada en eines de vigilància i control digitals que només reti comptes del saldo que ofereix una variable: la seguretat. En fi, un malson autoritari i leviatànic que ja esbufega en la línia de l’horitzó que vindrà després de la pandèmia. Ho fa sobre la superfície distòpica d’una societat que comença a demanar davant la por mà de ferro i decisió. Un producte de la por i per a la por.

L’objectiu és alterar l’ordre democràtic per propiciar un caos que justifiqui la instauraci­ó d’una dictadura

Un malson autoritari que ja esbufega en la línia de l’horitzó que vindrà després de la pandèmia

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain