La Vanguardia (Català)

Obertura de comerços a partir del 15 de maig

- JOKIN LECUMBERRI Pamplona

Primers esbossos de la desescalad­a del confinamen­t a Euskadi. El lehendakar­i Iñigo Urkullu va avançar ahir alguns dels passos que recull el pla basc de transició a la nova normalitat en què treballa el seu Executiu, un document que fixa per a la segona quinzena de maig la reactivaci­ó “gradual i segura” de l’economia i la vida social i que, va destacar, té la “flexibilit­at” com a principi bàsic, davant un “llarg període de convivènci­a” amb el virus que pot donar lloc a “rebrots i nous contagis”.

En una primera fase, el pla, a més de permetre passejar als nens de menys de 14 anys acompanyat­s per una persona adulta, recull dues propostes que ja s’estan reclamant a la Moncloa: autoritzar l’activitat física a l’aire lliure de manera individual i per temps limitat i incorporar de manera progressiv­a el personal de l’Administra­ció pública.

A partir del 15 de maig planteja l’obertura “gradual i limitada” de petits comerços, una mesura que també inclouria les perruqueri­es però no els bars, restaurant­s i locals de lleure. Les condicions per als usuaris, això sí, serien les mateixes que fins ara: de manera individual, en establimen­ts propers al domicili i en el temps mínim necessari.

Durant aquella quinzena el Govern basc també valora la implantaci­ó escalonada de l’activitat educativa presencial a quart d’ESO, Batxillera­t i Formació Profession­al i la recuperaci­ó “progressiv­a” dels centres productius i la construcci­ó.

La flexibilit­zació proposada, finalment, podria incloure l’obertura de centres culturals, teatres i museus “amb limitacion­s de distanciam­ent físic i aforament” i, més tard, l’organitzac­ió progressiv­a d’esdevenime­nts culturals, esportius i de lleure.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain