La Vanguardia (Català)

El Hierro, La Gomera i La Graciosa, els primers

- SILVIA FERNÁNDEZ Las Palmas

Les Canàries, amb la taxa més baixa de contagis per la Covid-19 (12 casos per 100.000 habitants), va plantejar ahir un pla de desconfina­ment en quatre fases –no coincident­s amb setmanes– que podria arrencar dilluns si rep el vistiplau del Govern espanyol i que distribuei­x els ciutadans en funció de si viuen als números parells o senars dels carrers. L’excepció són les illes d’El Hierro, La Gomera i La Graciosa, on els ciutadans podran sortir cada dia a causa que no hi ha casos actius de coronaviru­s. En aquesta primera fase els canaris podran sortir a fer esport en dues franges horàries: de cinc a nou del matí o de vuit del vespre a onze de la nit, i en un radi de dos quilòmetre­s si es camina i de quatre si es corre o amb bicicleta. També es permetrà anar a la segona residència a l’illa per tenir cura d’animals o horts, i s’inicia l’obertura del petit comerç i negocis, com ara perruqueri­es.

Els nens podran sortir cada dia, tot i que cada un en el seu horari per evitar el contacte. Els menors de fins a 14 anys tenen de la 15 a les 19 hores, mentre que els grans ho faran d’11 a 13 hores. El portaveu del comitè d’experts que assessora el Govern de les Canàries, Lluís Serra, va ser taxatiu i va indicar que “encara no havia arribat el moment que els nets abracin els avis”.

Segons va apuntar, l’inici del desconfina­ment ha de venir amb les mateixes mesures preventive­s que s’han seguit fins ara: distanciam­ent físic, rentat de mans i ús de mascaretes. El pla és “reversible”, de manera que, segons va dir Serra, “si va malament es tirarà enrere”. En una segona fase es permetrà l’obertura dels centres comercials, el culte religiós i les vetlles, amb un màxim de 10 persones.

Les platges, cinemes, teatres, museus, restaurant­s, bars, cafeteries i allotjamen­ts es preveuen de cara a una tercera fase. Queden fora de tot això les festes i romeries i el lleure nocturn (discoteque­s).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain