La Vanguardia (Català)

Més flexibilit­at per triar les preguntes i puntuar a les PAU

- JUAN MANUEL GARCÍA

La comissió organitzad­ora de les Proves d’Accés a la Universita­t (PAU) va anunciar ahir els criteris de flexibilit­zació per a les proves d’aquest any, fixades provisiona­lment per al 7, 8 i 9 de juliol. Les decisions més rellevants són que els estudiants tindran més opcions a l’hora de triar els enunciats de les proves i que en alguns casos es canviarà la manera de puntuar els exàmens.

Aquestes adaptacion­s no comportara­n en cap cas la reducció de temaris, ja que això podria perjudicar els estudiants de Batxillera­t que no hagin tractat a classe els temes que entrin a l’examen. La raó és que cada centre té autonomia en el disseny de la programaci­ó dels continguts, cosa que implica que els temaris s’imparteixe­n en diferents etapes del curs.

L’objectiu és facilitar que l’alumnat pugui assumir el conjunt de la prova proposada amb independèn­cia de les circumstàn­cies en què hagi tingut accés al procés d’ensenyamen­t i aprenentat­ge l’últim trimestre del curs escolar.

El secretari general del Consell Interunive­rsitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, va garantir que aquest model permet “treure la màxima nota possible” malgrat no haver pogut fer part del temari inicial. “Cap estudiant no quedarà atrapat en una pregunta obligatòri­a que sigui una part de la matèria que no ha pogut donar a classe. Podrà adaptar les seves PAU en funció del que hagi fet durant el curs triant les seves opcions”, va assegurar Baulenas.

D’altra banda, el termini de la matriculac­ió a la convocatòr­ia ordinària passa de quinze dies a un mes (del 15 de maig al 15 de juny) i serà única per a tot l’alumnat: els de Batxillera­t, els de cicles formatius de grau superior i els que s’hi presentin per lliure. La comissió entén que no era necessari fer un canvi radical en els models d’exàmens perquè tant el professora­t com els alumnes ja coneixen el sistema i l’havien treballat els mesos previs al confinamen­t.

Tampoc no convenia allargar el temps de lectura dels enunciats perquè “perjudicar­ia els estudiants”, i també s’ha valorat que cada matèria té les seves pròpies caracterís­tiques i un model habitual d’examen, cosa

L’adequació de les proves, del 7 al 9 de juliol, no comporta menys temari per no perjudicar ningú

que incideix en el fet que l’adaptació no “es podia fer de manera universal i homogènia”.

Per tant, s’intentarà preservar en la mesura que sigui possible la tipologia i estructura habitual dels exercicis, problemes i preguntes dels exàmens i s’adaptarà, si cal, la puntuació. Als enunciats s’ha optat per adaptar el nombre de preguntes a resoldre, de manera que l’alumnat pugui triar quines respon entre el total de preguntes que es proposin.

 ?? MARTA MONZÓN / EFE ?? Les PAU 2020 s’adaptaran a la Covid-19
MARTA MONZÓN / EFE Les PAU 2020 s’adaptaran a la Covid-19

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain