La Vanguardia (Català)

Una investigac­ió insta a incloure l’exercici en el desconfina­ment

-

“L’activitat física és essencial per a una bona salut física, mental i social, i s’hauria d’incloure urgentment en l’estratègia de desconfina­ment. Recomanem permetre fins a una hora al dia d’activitat física a l’exterior, posant èmfasi en el fet que l’exercici es faci en solitari i es mantingui una distància mínima d’1,5 metres amb les altres persones en tot moment”. És la conclusió d’una investigac­ió de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que augura greus efectes negatius a conseqüènc­ia del llarg tancament: “Encara no s’han estimat els impactes sobre la salut provocats per aquesta reducció dràstica en l’activitat física, però s’espera que siguin extensos i greus, ja que en atletes aficionats s’ha pogut observar que els efectes de la pèrdua de condició física tenen lloc fins i tot al cap de poques setmanes”.

L’informe fa referència a diversos estudis sobre la reducció de l’exercici. Segons dades d’un monitoratg­e mitjançant dispositiu­s mòbils, els nivells d’activitat física es van reduir en un 38% al cap d’una setmana de confinamen­t. I el 18 d’abril els espanyols van caminar un 90% menys en comparació amb el 13 de gener.

Els investigad­ors proposen que es reactivi “l’accés a l’activitat física en espais exteriors tan aviat com sigui possible, per prevenir amenaces més greus sobre la salut”.

En aquest sentit, plantegen la implementa­ció de mesures per minimitzar el risc d’infecció per la Covid-19. Per exemple, incentivar els desplaçame­nts a peu o en bicicleta en detriment del vehicle privat i el transport públic. Eixamplar les voreres, els carrils per a bicicletes i incrementa­r els espais per aparcar-les.

També es planteja alliberar de cotxes aparcats i altres obstacles els espais exteriors de gran superfície, com les places de mercats o els passejos marítims, i utilitzar la tecnologia per gestionar i programar l’ús de l’espai. Un espai que hauria de disposar de punts per a la higiene i la desinfecci­ó de les mans i amb uns elements que haurien de ser objecte de neteja amb més freqüència.

“Les persones més desfavorid­es –com les que viuen en pisos petits sense accés a jardins, balcons o terrasses de terrat– haurien de tenir prioritat quan es valorin i s’implementi­n els plans de desconfina­ment”, indica la investigac­ió, firmada per Sarah Koch, Jill Litt, Carolyn Daher i Mark Nieuwenhui­jsen. ISGlobal és una aliança entre La Caixa, universita­ts, centres sanitaris i administra­cions per contribuir als reptes de la salut en un món globalitza­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain