La Vanguardia (Català)

Els restaurado­rs reclamen un pla de rescat urgent

El sector demana poder posar més taules a les terrasses, pagar un 75% menys per ocupar aquest espai i rebaixes en altres impostos

- JESÚS SANCHO RAÚL MONTILLA

“Els negocis estan tocats de mort: un any sense el Mobile, sense Setmana Santa, sense turisme internacio­nal. S’ha de reflotar el sector”. És la crida d’auxili que va llançar ahir Roger Pallarols, director del Gremi de Restauraci­ó de Barcelona. L’entitat reclama al govern sociocomú i als grups de l’oposició que posin en marxa un pla de rescat de manera urgent que permeti que, quan s’acabi el confinamen­t i puguin tornar a obrir, els establimen­ts puguin ampliar les terrasses i guanyin en aforament, a més d’una rebaixa dels impostos que han de pagar a l’Ajuntament per la seva activitat. “Limitar les bonificaci­ons als dies d’estat d’alarma no és suficient”, assegura el Gremi de Restauraci­ó. I avisen: o es prenen mesures més contundent­s o no es podrà “evitar el tancament massiu de negocis i la destrucció d’ocupació”.

En aquest sentit, entre les diferents mesures que sol·liciten hi ha que s’autoritzi, de manera excepciona­l, incrementa­r el nombre de taules i cadires de les terrasses, i no només ampliar l’espai d’ocupació quan augmenti la separació entre aquestes per respectar el distanciam­ent social. S’emparen amb el fet que ciutats com Madrid i Sevilla ja ho estan estudiant. El Gremi de Restauraci­ó defensa que aquesta mesura és necessària per compensar la pèrdua d’aforament interior i asseguren que les terrasses tindran “un paper clau en el procés de reactivaci­ó econòmica”.

L’entitat, en aquest cas posant com a exemple l’Ajuntament de Palma i l’àrea metropolit­ana de València, també sol·licita que s’eximeixi el sector del pagament

L’Ajuntament ara mateix és més partidari que no es perdi aforament i que hi hagi bonificaci­ons temporals

del taxa de terrasses en un 75%, a més d’altres tributs com el de la recollida d’escombrari­es o l’Impost d’Activitats Econòmique­s (IAE).

Una altra de les peticions és començar la “revisió” dels imports actuals de les ordenances de terrasses, que a finals de l’any passat va tenir l’aprovació d’una forta pujada, “per ajustar-los” al nou context econòmic postcorona­virus i en consens amb el sector.

Amb l’objectiu de fer sentir les seves demandes, ahir el sector va obrir una ronda de contactes amb el govern municipal, però també amb els grups de l’oposició. De fet, la setmana que ve, per bé que hi ha ple dimecres i el dia d’abans s’escenifica­rà el gran pacte de ciutat, està previst que comencin les reunions de l’executiu bipartit amb els diferents grups a fi d’abordar el reajustame­nt del pressupost actual, el de l’any 2021 i també parlar sobre mesures econòmique­s vinculades a la pandèmia.

Tal com va avançar ahir La Vanguardia, el govern sociocomú estudia la possibilit­at d’ampliar l’espai de les terrasses de bars i restaurant­s, una mesura de la qual també es partidària Esquerra, tot i que a priori ho defensen perquè no es perdi aforament a causa del distanciam­ent social, no per augmentar-lo.

En el cas de taxes municipals, com les que afecten les mateixes terrasses, ara per ara l’executiu bipartit n’ha ajornat l’aplicació i, de manera genèrica, ha parlat més de possibles bonificaci­ons que de rebaixes, cosa per la qual sí que estaria ERC, si bé sense canviar l’essència de l’impost. La resta de formacions són partidàrie­s, en algun cas, d’eliminar-les.

En aquest sentit, els que fins ara s’han mostrat més partidaris de l’exoneració de taxes durant aquest any o l’anul·lació de pujades han estat Ciutadans i el PP. Això sí, tots els grups reclamen una revisió de les ordenances fiscals.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Terrasses sense vida a la zona del Palau de Mar, a la Barcelonet­a
MARTA PÉREZ / EFE Terrasses sense vida a la zona del Palau de Mar, a la Barcelonet­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain