La Vanguardia (Català)

Microbiota: què és i per què és important?

-

La microbiota intestinal és el nom que rep la població de 100 bilions de microorgan­ismes (uns 2 kg) que habiten als nostres intestins i que, a causa del gran nombre de funcions indispensa­bles que exerceixen per al nostre organisme, els experts avui dia la consideren com un òrgan més. De fet, la importànci­a de la microbiota intestinal per a la salut de les persones ha estat un dels camps més estudiats els últims anys i, entre les funcions en què s’ha observat que actua, hi ha:

· Desenvolup­ar un paper important en el sistema immunitari actuant com a efecte barrera.

· Contribuir a produir certes vitamines i aminoàcids, incloent-hi les vitamines B i K (per exemple, només es troben en els bacteris els enzims necessaris per formar la vitamina B12, imprescind­ible per formar els glòbuls vermells, pel funcioname­nt del sistema immunitari i per altres funcions vitals bàsiques).

· Ajudar el cos a metabolitz­ar certs aliments que l’estómac i l’intestí prim no són capaços de pair per si sols.

· Ajudar a combatre les agressions d’altres microorgan­ismes mantenint la integritat de la mucosa intestinal

Cada persona té una microbiota única però alhora fàcilment modificabl­e segons l’estil de vida que portem. Així mateix, les seves caracterís­tiques canvien amb l’edat. Després dels 60 la seva diversitat comença a decaure i variar considerab­lement entre individus. El seu paper en la prevenció i la lluita contra les malalties és tan important que fins i tot s’estudia la hipòtesi (entre moltes d’altres) que podria ajudar a entendre perquè els nens no pateixen la Covid-19 de la mateixa manera que la població adulta.

Precisamen­t l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, amb qui la Fundació Alícia col·labora en diferents projectes, ha engegat un programa denominat Corona Kids amb l’objectiu de descobrir què és el que protegeix els nostres nens per si pogués ajudar la gent gran. Demà us explicarem quina és l’alimentaci­ó que beneficia més la nostra microbiota intestinal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain