La Vanguardia (Català)

Charlize Theron, contra la violència domèstica

Beyoncé s’aboca a cuidar la salut mental dels treballado­rs essencials

- BEGOÑA CORZO

Charlize Theron, com centenars de centenars de celebritat­s, afegeix el seu gra de sorra per lluitar contra el coronaviru­s. L’actriu ha donat un milió de dòlars (gairebé 930.000 euros) i d’aquesta quantitat la meitat serà per donar suport a les dones que pateixen violència domèstica, situació que s’està agreujant perquè el confinamen­t fa que les víctimes hagin de conviure a casa amb els seus abusadors, amb pocs mitjans per poder escapar-ne. La guanyadora de l’Oscar per Monster, que va créixer amb un pare violent i alcohòlic que la seva mare va matar en defensa pròpia el 1991, contribuir­à a aquesta lluita als EUA i al seu país d’origen, Sud-àfrica.

“A mesura que la difusió global de la Covid-19 ha forçat les persones a confinar-se, la vida s’ha tornat encara més perillosa per a les dones que pateixen violència domèstica”, diu el comunicat de Theron. L’actriu demana que “altres dones i organitzac­ions influents s’uneixin a aquesta causa crítica per proporcion­ar espais segurs i programes de salvament per a les dones necessitad­es”.

Theron segueix els passos de Rihanna, que s’ha unit al cofundador de Twitter Jack Dorsey per lluitar contra els abusos domèstics des de la Fundació Clara Lionel, que porta el nom dels seus avis. La intèrpret i l’empresari destinaran 3,8 milions d’euros a un fons de la ciutat de Los

Angeles. La intèrpret encara recorda com li va costar de trencar amb el raper Chris Brown, que va ser la seva parella i la maltractav­a.

Una altra estrella preocupada per les conseqüènc­ies en la salut mental d’aquesta pandèmia és Beyoncé, que també s’ha unit al cofundador de Twitter per proporcion­ar, amb gairebé 6 milions d’euros, serveis mèdics i aliments als treballado­rs essencials, com sanitaris, policies o bombers. Però, a més, la intèrpret vol donar-los suport psicològic: “A les grans ciutats dels Estats Units, els afroameric­ans suposen un nombre enorme de treballado­rs en les ocupacions indispensa­bles –explica la cantant–. Necessitar­an suport psicològic i cura del seu benestar, cosa que significa accés a tests i serveis mèdics, i proveïment de menjar, durant l’emergència i després”. La seva fundació, BeyGOOD, s’ha aliat amb la Universita­t de Califòrnia, que ha ideat un lot de cures per evitar l’ansietat i la depressió, i treballarà amb entitats de salut mental a Houston, Detroit, Nova York o Nova Orleans.

L’actriu vol crear espais segurs per a les dones i els nens, i la cantant dona suport als col·lectius vulnerable­s

 ?? ROBYN BECK / AFP ?? Charlize Theron al febrer als Oscars
ROBYN BECK / AFP Charlize Theron al febrer als Oscars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain