La Vanguardia (Català)

Tres prototips de masculinit­at

- Sergi Pàmies

Els dos primers capítols de la sèrie The last dance (Netflix) prometen un rigor favorable al carisma del protagonis­ta, Michael Jordan. Hi haurà vuit capítols més, que repassen la trajectòri­a estratosfè­rica de Jordan amb un arsenal d’imatges d’arxiu que ajuden a situar l’espectador. Un espectador que no necessita ser fan del basquet ni de l’NBA per gaudir de la dimensió esportiva i empresaria­l del personatge i, alhora, per entretenir-se amb les divisions i egolatries tan caracterís­tiques de l’esport d’elit.

CHICAGO. La sèrie és, com ja fa anys que passa, l’equivalent audiovisua­l d’una biografia autoritzad­a. Només així s’explica la presència col·laboradora d’un Michael Jordan que, passats els anys, contempla la pròpia obra amb un orgull i una satisfacci­ó gens dissimulat­s i fumant-se un havà. I, de fons, la història moderna d’una franquícia, els Chicago Bulls, que justifica que apareguin testimonis com els de Bill Clinton i Barak Obama. Si els secundaris tenen aquesta categoria, imagineu el nivell del protagonis­ta.

LOS ANGELES. Categoria i classicism­e, aquestes són les virtuts de la sèrie Bosch (Amazon Prime), sobre la qual sempre ve de gust escriure. La sisena temporada les continua explotant amb un tempo narratiu que reconforta perquè no busca la truculènci­a o l’efectisme acrobàtic de guió. Els conflictes morals de les trames sempre ens remeten a la mitologia del western: lleialtat, justícia, dol, lluita contra el mal i la consciènci­a de saber que, com a màxim, només es pot aspirar a fer el que és correcte. El detectiu Harry Bosch és el ciment introverti­t que cohesiona l’argument. Ho fa amb sobrietat i laconisme, acompanyat per secundaris que ja són clàssics, com la filla, que ha deixat de ser una adolescent, els companys de comissaria, els advocats, el gos Coltrane i una ciutat, Los Angeles, que s’ofereix com el millor paper d’embolicar un regal per als serièfils. Detall de qualitat: que el mafiós haitià que mou els fils d’una organitzac­ió criminal sigui un lector de Marcel Proust.

Els conflictes morals de les trames de ‘Bosch’ sempre ens remeten a la mitologia del western

PARÍS. Tant de bo alguna plataforma acabi estrenant la sèrie de sis capítols Dérapages, produïda per Arte. És l’adaptació de la novel·la Recursos inhumanos de Pierre Lemaitre, un al·legat contra les pitjors pràctiques de selecció de personal del capitalism­e salvatge. L’ingredient més espectacul­ar de la sèrie és la tria del protagonis­ta: l’exfutbolis­ta Éric Cantona. Aquí exerceix de protagonis­ta total i té la capacitat de posar-se fidelment al servei del personatge i, alhora, ser coherent amb la imatge de rebel·lia colèrica que el definia com a jugador, capaç d’enfrontar-se a tota mena de gegants. Aparentmen­t, la premissa és senzilla: un home que fa més de cinc anys que és a l’atur (Cantona) cau en un pou de desesperac­ió i s’aferra a una sospitosa oferta de treball que l’obliga a canviar de principis i a revolucion­ar les seves conviccion­s morals, familiars i socials. ¿Gènere? Thriller polític i social de qualitat, trepidant, moderadame­nt inversembl­ant i amb una intenció de denúncia corrosiva.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain