La Vanguardia (Català)

L’OMS crea una aliança global de tests, fàrmacs i vacunes contra la Covid-19

Governs i empreses es compromete­n a accelerar la ciència i assegurar l’equitat

- JOSEP CORBELLA

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha creat una aliança global per accelerar el desenvolup­ament de tests de diagnòstic, fàrmacs i vacunes contra la Covid-19 i a fi de garantir que tothom hi tindrà accés de manera equitativa.

La iniciativa Accelerado­r ACT va ser presentada ahir conjuntame­nt per Tedros Adhanom (director general de l’OMS), Ursula von der Leyen (presidenta de la Comissió Europea), Emmanuel Macron (president de França) i Melinda Gates (copresiden­ta de la Fundació Bill i Melinda Gates).

Van participar en l’acte per videoconfe­rència dotze governants més d’Europa, Amèrica, l’Àfrica i Àsia (entre els quals Pedro Sánchez), set representa­nts d’organitzac­ions filantròpi­ques i tres de la indústria farmacèuti­ca. Ni el Govern dels Estats Units, que ha retirat el seu finançamen­t a l’OMS i ha demanat la dimissió de Tedros Adhanom, ni el de la Xina s’han afegit ara com ara a la iniciativa.

El nom ACT s’ha triat per les inicials en anglès d’Accés a Eines per a la Covid-19 i perquè significa “actua”. “El món necessita aquestes eines i les necessita de pressa”, va declarar Tedros Adhanom.

Ara bé, “l’experiènci­a passada ens ha ensenyat que, fins i tot quan les eines estan disponible­s, no han estat igualment disponible­s per a tothom; no podem permetre que això passi”, va dir amb referència a la dificultat d’accés als fàrmacs antiretrov­irals contra la sida fins fa pocs anys i a la falta d’equitat en la distribuci­ó de les vacunes de la grip durant la pandèmia del 2009.

La iniciativa Accelerado­r ACT aspira a aconseguir un finançamen­t inicial de 7.500 milions d’euros en una reunió de donants dirigida per Ursula von der Leyen que es farà el 4 de maig. Angela Merkel va anunciar ahir en la seva intervenci­ó que Alemanya farà una contribuci­ó “substancia­l (...). Vull apressar tothom, estiguin en política o en el sector privat, a ajudar-nos a tancar aquesta bretxa de finançamen­t” per desenvolup­ar els tests, fàrmacs i vacunes necessaris per contenir l’epidèmia.

Des que va classifica­r el coronaviru­s com una Emergència de Salut Pública d’Abast Internacio­nal el 30 de gener, l’OMS ha advertit repetidame­nt del risc que l’epidèmia s’estengui a països que no tenen mitjans per contenir-la. Les mesures de distanciam­ent social que estan frenant el virus a Europa, Amèrica del Nord i l’est d’Àsia no són viables en països pobres on no es poden aïllar els malalts i on els ciutadans necessiten sortir cada dia per obtenir aliments. Si a

La iniciativa vol assegurar que els avenços científics contra el coronaviru­s arribin a tothom

El projecte aspira a aconseguir 7.500 milions d’euros donats per governs i pel sector privat

més no disposen dels avenços mèdics que ajuden a contenir el virus en països més rics, allà l’epidèmia amenaça de convertir-se en una catàstrofe humanitàri­a.

“La ciència i la política s’han d’alinear amb un compromís amb l’equitat i la justícia”, va advertir Richard Hatchett, director executiu de la Coalició per a les Innovacion­s en Preparació per a Epidèmies (CEPI). “Si hi ha Covid-19 a qualsevol lloc, és una amenaça per a tots els llocs”.

“No hem de deixar ningú enrere”, va coincidir Jeremy Farrar, director del Wellcome Trust. “Aquest virus no desapareix­erà, no és com la SARS. L’única manera de tirar endavant és a partir de la ciència. Necessitem els tests de diagnòstic, els tractament­s i les vacunes. I necessitem tenir la capacitat de distribuir-los, no només de fabricar-los”.

Segons va destacar Tedros Adhanom, “ens enfrontem a una amenaça comuna que només podem derrotar amb una estratègia comuna”.

 ?? DENIS BALIBOUSE / REUTERS ?? Tedros Adhanom, director general de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut
DENIS BALIBOUSE / REUTERS Tedros Adhanom, director general de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain