La Vanguardia (Català)

Tractament­s: per a qui?

- Marisol Touraine, Leire Pajín i Heidemarie Wieczorek Zeul M. TOURAINE, presidenta del consell executiu d’Unitaid i exministra de Salut de França L. PAJÍN, directora de desenvolup­ament global de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i exmini

La pandèmia de la Covid-19 no entén de fronteres però té un clar focus de desigualta­t. Mentre que els països rics disposen de sistemes de salut més robustos, a l’Àfrica o Amèrica Llatina molts països no tenen mitjans i sistemes públics sòlids, falta personal especialit­zat i tenen serioses dificultat­s per confinar una població que viu al dia, de vegades sense accés a aigua potable per rentar-se les mans. En aquesta crisi la solidarita­t amb les persones més vulnerable­s és un deure moral i ètic que, a més, actua en el nostre propi interès; només superarem i evitarem nous brots amb una resposta mundial que inclogui totes les persones.

Aquesta idea va portar fa dècades a la creació d’organismes multilater­als com l’OMS i, més recentment, altres organitzac­ions que ara s’han mobilitzat de seguida: l’Aliança Mundial per a la Vacunació (Gavi) està flexibilit­zant els fons per reforçar els sistemes de salut; el Fons Mundial per a la lluita contra la sida/ VIH, la tuberculos­i i la malària permet als països fer servir una part de les seves subvencion­s a fi de protegir les comunitats vulnerable­s; Unitaid, que finança projectes innovadors per a un accés equitatiu a la salut, inverteix en diagnòstic­s i tractament­s.

Però hem d’anar més enllà. Quan els tractament­s i les vacunes estiguin disponible­s han de ser accessible­s per a totes les persones, a tot arreu i alhora. No podem esperar que apareguin els tractament­s als països del Nord per començar a negociar el seu preu per als països del Sud, com va passar amb el VIH. Aquestes circumstàn­cies excepciona­ls exigeixen una resposta excepciona­l. L’acord sobre els drets de propietat intel·lectual preveu que els estats recorrin a llicències per permetre la producció de tractament­s, especialme­nt en cas de pandèmia. Això és just el que proposem: partir d’aquesta base per fer un pas més. Demanem als governs i institucio­ns que contribuei­xen al desenvolup­ament de medicament­s, vacunes o tecnologie­s contra la Covid-19 que als seus acords amb les indústries estableixi­n el compromís de compartir els drets de propietat intel·lectual a causa d’un principi d’urgència. Parlem de compartir, no de renunciar. Es tracta que els estats demanin una mica a canvi de la inversió massiva de diners públics: que les empreses cedeixin les seves llicències sense limitació geogràfica a una estructura global que en garanteixi la producció i accés.

No és utòpic. Fa deu anys Unitaid va crear un fons comú de patents que permet a les farmacèuti­ques cedir els seus drets de maner voluntària. Aquest model ha fet possible fabricar genèrics que beneficien milions de persones, incloent-hi les que viuen amb el VIH.

Amb tot, va caldre esperar fins a deu anys perquè els tractament­s arribessin al Sud. Ara hem d’actuar immediatam­ent. Països com Alemanya ja han votat resolucion­s en aquest sentit, i hi ha una part del sector privat disposada a col·laborar. Fem una crida als governs de la Unió Europea, del G-20 i a les institucio­ns internacio­nals a comprometr­e’s.

El món necessita més que mai el seu lideratge per salvar vides, per sortir d’aquesta crisi i per prevenir les que vindran.

Quan les vacunes estiguin disponible­s han de ser accessible­s per a totes les persones, a tot arreu i alhora

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain