La Vanguardia (Català)

Models diferents d’abordar la crisi

- Ingeborg Porcar UTCCB / UAB – Centre expert IMA – Consorci Sanitari de Barcelona @UTCCB

Ala columna d’ahir vam abordar la realitat coneguda que per a algunes persones, famílies i organitzac­ions la pandèmia serà una oportunita­t per créixer, però per a d’altres el que està passant tindrà un profund efecte desestabil­itzador i, fins i tot, destructor.

Si hi ha una part de la societat que no va ser capaç de recuperar-se satisfactò­riament del que ens està passant, quina és l’actitud intel·ligent, sostenible i eficient? Hem de deixar passar el temps per descobrir gradualmen­t tots els que estan experiment­ant dificultat­s i tractar-los llavors, amb problemes ja cronificat­s? O, per contra, hem de monitorar el màxim nombre de persones possible a fi d’avaluar els seus factors protectors i de risc i així establir un pronòstic al més precís possible de la seva evolució? En funció d’aquest pronòstic, a persones i famílies en més risc els podríem assignar el nombre més gran de recursos, mentre que als que tenen un bon pronòstic els podríem traslladar la responsabi­litat d’avisar-nos si alguna cosa es complica.

Aquesta és la disjuntiva davant la qual es troben els organismes de salut pública, conscients que tant la pandèmia, amb les seves terribles xifres de morts, com el confinamen­t total que molts països han hagut de decretar, tindran un impacte molt important en la salut mental de la població.

Per respondre amb encert a aquest repte les autoritats sanitàries haurien de saber que el primer model, el de confiar en la recuperaci­ó espontània de les persones i després tractar els que no han estat capaços de superar les dificultat­s, es va practicar des dels inicis de la psicologia de les crisis i les emergèncie­s en la dècada del 1980 i fins a aproximada­ment l’any 2005. En aquell moment, després dels estudis per l’impacte de l’atemptat de les Torres Bessones el 2001, es va demostrar l’enorme cost econòmic de l’afectació psicològic­a de les persones, tant en termes de necessitat­s assistenci­als com de costos per incapacita­t laboral. Des d’aleshores el model d’abordatge de l’impacte psicològic de les crisis és el seguiment preventiu, és a dir, el monitoratg­e dels afectats a fi d’estimular-ne la capacitat d’afrontamen­t saludable i de resiliènci­a, però també amb l’objectiu de detectar les persones de més risc i dedicar-los una atenció molt més propera per evitar que iniciïn el camí del deterioram­ent. En pròximes columnes concretaré més el model de seguiment preventiu en els diferents estaments de la societat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain