La Vanguardia (Català)

L’entrada en vigor del preu màxim en gels crea confusió

- CARLOS NOVO

L’entrada ahir en vigor del preu màxim per a gels i mascaretes va provocar una certa confusió entre els usuaris i malestar a les farmàcies. El Govern central ha fixat un preu màxim de 0,021 euros per mil·lilitre per a la venda al públic de gels i solucions hidroalcoh­òliques, i de 0,96 euros per a les mascaretes quirúrgiqu­es d’un sol ús, cosa que situa el preu dels gels en 2,5 euros l’envàs de 100 ml i de 7,5 euros el de mig litre.

Bona part de la confusió es deu al fet que el preu regulat en els gels és per als productes de nou fabricants: Coty, Industrial Farmacèuti­ca Cantàbria, L’Oreal España, Mixer & Pack, Beiersdorf, Antonio Puig, Faes Farma, Taller Àuria i Grup Juste.

Per Luis de Palacio, president de la Federació Espanyola de Farmacèuti­cs Espanyols (FEFE), aquests preus estan en alguns casos molt al límit del preu de cost i en d’altres clarament per sota. A més, no totes les farmàcies tenien ahir els productes d’aquests fabricants. Les que sí que els tenien, s’havien d’enfrontar a un altre dilema: què cal fer amb l’estoc de productes que havien comprat dies abans, quan hi havia una forta demanda, i el preu dels quals és superior al dels de preu regulat?

Carmen Hernández, titular de la farmàcia Peset de València, ho té clar: “Jo continuo aconsellan­t els meus clients en funció de les seves necessitat­s. Els més cars són gels que poden portar més concentrat d’alcohol o algun component, com per exemple àloe, que els pot fer més atractius per al consumidor. Cadascú tindrà els seus gustos, com en tot, però en cap cas no es tracta de vendre el més car per fer negoci”.

El Govern central ja ha comunicat que no compensarà les farmàcies per l’estoc ja comprat. Ho va dir aquest dijous al Congrés el ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Atesa la demanda d’aquests productes no crec que hi hagi molt estoc”.

Pels farmacèuti­cs, el preu únic també pot tornar a provocar problemes de desproveïm­ent. El sector creu que els fabricants podrien optar per vendre els seus productes a mercats on el preu regulat sigui més alt. Pel president de l’FEFE, “més eficaç que la política de preu màxim seria facilitar l’augment de l’oferta i que el preu es regulés per la competènci­a”.

D’altra banda, l’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) va alertar ahir de la possible presència a Espanya

L’OCU alerta sobre quatre marques de mascaretes que no compleixen la normativa europea

de mascaretes d’ús profession­al que incompleix­en la normativa de protecció. Es tracta de quatre marques de mascaretes tipus FFP2 o equivalent que no arriben a retenir el 92% de partícules que, com a mínim, estableix la normativa de la Unió Europea per a aquesta categoria. Dues d’aquestes mascaretes porten la marca Daddy Baby; una altra, Likelove, i una quarta no té marca.

L’alerta, recollida pel Sistema d’Alerta Ràpida de la Unió Europea, té el seu origen a Bèlgica, però aquestes mascaretes es podrien haver comerciali­tzat per internet en altres països europeus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain