La Vanguardia (Català)

Homes amb carretó

Comprar, que permet sortir, és la tasca que ells fan més que elles

- CRISTINA SEN

Alguna cosa més ha canviat al paisatge dels supermerca­ts, i no són només les mascaretes i les distàncies. Si s’hi para atenció, es veurà que des del 14 de març hi ha molts més homes que abans arrossegan­t els carretons. Més homes que dones que des que es va decretar el confinamen­t surten a fer la compra, encarregat­s d’aquesta tasca domèstica.

El que és una percepció ho han analitzat amb dades les economiste­s Libertad González i Lídia Farré, investigad­ores de la UPF i la UB, que a partir d’una enquesta que van fer la primera setmana d’abril amb més de 5.000 observacio­ns conclouen que durant aquest període de confinamen­t l’home passa a ser el principal responsabl­e de la compra en un 38% de les llars. En un 35% de les famílies es fa de manera igualitàri­a i en un 28% és la dona qui fa aquesta tasca.

Abans del confinamen­t, els homes eren els responsabl­e de sortir a comprar en un 20% de les llars i les dones, en un 38%. És interessan­t aturar-se en aquests resultats perquè, en un moment en què està prohibit sortir al carrer (al marge de qui pot anar a treballar) i amb moltes parelles tancades a casa, són ells qui assumeixen precisamen­t la tasca que suposa transitar per l’espai públic, transitar pel poc marge fora de casa que està permès.

Si bé l’article publicat al blog Nada es Gratis no interpreta aquesta dada, preguntada sobre aquesta qüestió l’economista Libertad González considera que sí que reflecteix aquesta translació de repartimen­t de rols esbiaixats entre l’ocupació de l’espai públic i privat entre homes i dones.

En aquesta línia també apunta que s’haurà d’observar a partir de diumenge qui és el progenitor que més surt a fer el passeig permès amb els nens. L’estudi de les economiste­s es basa en parelles de diferent sexe amb fills de menys de 16 anys i el panorama que apunten en termes d’avançament cap a la igualtat en un futur postconfin­ament no és encoratjad­or.

Amb escoles i instituts tancats i moltes parelles amb nens tot el dia a casa les tasques domèstique­s s’han multiplica­t. Els dos cònjuges hi dediquen més temps, però són elles les que altre cop –encara que continuïn teletrebal­lant– hi continuen posant més hores.

Hi ha alguns avenços cap a un repartimen­t més equitatiu en qüestions com la neteja, la roba i l’educació dels nens. Però s’ha de tenir en compte que les diferèncie­s persisteix­en en un panorama molt concret. “Les dones assumeixen més pes a casa durant el confinamen­t, fins i tot en les que pare i mare continuen treballant”, assenyala González.

Això apunta que les dones “tindran més dificultat­s per conciliar el nou escenari laboral i familiar”.

Les dones assumeixen més pes domèstic encara que treballin, cosa que complica l’escenari de futur

 ?? MARTA FERNÁNDEZ JARA / EP ?? En confinamen­t, en un 38% de les llars són ells els que compren, mentre que abans era en un 20%
MARTA FERNÁNDEZ JARA / EP En confinamen­t, en un 38% de les llars són ells els que compren, mentre que abans era en un 20%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain