La Vanguardia (Català)

Una veu amiga contra el coronaviru­s

- JESÚS SANCHO

Angoixa, por, solitud... Són algunes de les emocions que afloren durant la crisi sanitària del coronaviru­s, i compartir-les ajuda a fer que la situació sigui més suportable. Les persones que estiguin soles o no i necessitin ser escoltades poden trucar al Telèfon de l’Esperança de Barcelona. Des que va començar el confinamen­t les trucades que es fan a aquest servei han augmentat considerab­lement, i per garantir que totes siguin ateses ha hagut d’habilitar més línies. “Som una veu amiga. Hi som per ajudar amb una escolta activa i perquè la persona vegi una sortida amb més facilitat. Serà atesa sense cap judici polític ni religiós”, destaca Carlos Villanueva, que fa uns quinze anys que és voluntari.

Actualment la majoria de les converses són sobre el coronaviru­s. “Un 70% tenen una relació directa amb la Covid-19, un factor que empitjora la situació de les persones amb problemes de salut mental, que tenen angoixa o que estan soles”, assenyala Anne García, responsabl­e de comunicaci­ó i relacions externes de la

Fundació Ajuda i Esperança, l’entitat que gestiona aquest servei. Només del 13 al 19 d’abril han rebut 1.389 trucades. L’any passat en van atendre un total de 31.500, un 60% per qüestions relacionad­es amb malalties de salut mental, però durant el confinamen­t també han notat un increment de les persones que truquen per “conflictes familiars”.

En situacions difícils la solidarita­t cobra més sentit que mai, i per no deixar d’escoltar ningú, també hi ha més voluntaris disposats a donar un cop de mà. Els col·laboradors han de passar abans una formació que ara es fa en línia.

“A més a més, oferim suport emocional a tots els voluntaris que ho vulguin, ja que no són persones alienes a la situació que vivim, i és necessari ajudarlos perquè puguin ajudar”, apunta l’Anne, que també agraeix el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

La trucada és anònima i confidenci­al. El telèfon està disponible les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Aquest servei funciona des de fa més de cinc dècades, quan el psicòleg i sacerdot Miquel Àngel Terribas va atendre la primera trucada, el 1969. Quan va morir, es va crear la Fundació Ajuda i Esperança per tirar endavant el projecte, que compta amb 237 voluntaris.

El confinamen­t ha obligat per primera vegada a la història que el Telèfon de l’Esperança s’atengui des de casa.

Per fer-ho possible, s’han habilitat noves línies (són les següents: 682 900 500, 682 300 003 i 681 10 10 80), que se sumen a la que ja funcionava (934 144 848). La lluita contra el coronaviru­s també s’entaula amb una trucada.

El Telèfon de l’Esperança reforça el servei en vista de l’increment de trucades durant la pandèmia

www.telefonoes­peranza.com

 ?? TELÉFONO DE LA ESPERANZA ?? Carlos Villanueva, voluntari del Telèfon de l’Esperança, atén una trucada a casa
TELÉFONO DE LA ESPERANZA Carlos Villanueva, voluntari del Telèfon de l’Esperança, atén una trucada a casa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain