La Vanguardia (Català)

“Trobo interessan­t fer personatge­s sense gènere”

- MAGÍ CAMPS

Carlota Gurt (Barcelona, 1976) és un cul inquiet. Amb quatre carreres i com a productora teatral de La Fura dels Baus –“jo volia manar”– i del festival Temporada Alta, el seu currículum és aclaparado­r. Ara es defineix com a traductora –sap un munt d’idiomes– i, tot i que ha guanyat el premi Mercè Rodoreda d’Òmnium amb el seu primer recull de relats, pensa que encara no es pot definir com a escriptora ni creu que s’hi pugui guanyar la vida. Cavalcarem tota la nit (Proa) aplega una dotzena de contes, més un de propina, que abasten tota mena de situacions, però que toquen de peus a terra, o gairebé.

Hi ha una venjança literària en el conte que parla de La Manada: “Jo somiava amb aquells paios i em provoquen una resposta de violència. Necessito fer-los mal, i per això faig una primera part naturalist­a i...”. Uns quants contes estan protagonit­zats per homes:

“El primer, el de les comportes, explica una cosa que em va passar, disfressad­a, i ell soc jo, per tant això no hi té res a veure. Ara he escrit un conte protagonit­zat per dues persones i cap de les dues té gènere, així que cadascú que l’ha llegit s’hi ha imaginat una parella diferent. Trobo interessan­t escriure sense gèneres, són clixés: això dels gèneres està sobrevalor­at”.

La solitud recorre els relats: “Com diu la meva filla, estic envoltada de gent, però em sento sola”. I l’aigua també hi és molt present: “És el desig, en un sentit ampli, i sexual també. Com el conte de la nedadora, que va sobre l’adulteri, el desig de voler més”, conclou.

 ??  ?? CARLOTA GURT
CARLOTA GURT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain