La Vanguardia (Català)

El planeta, l’altra emergència

El periodista Antonio Cerrillo presenta el llibre ‘Emergencia climática’ al Círculo Ecuestre

- NÚRIA ESCUR

Que una entitat de prestigi com el Círculo Ecuestre de Barcelona dediqui tota una setmana a la literatura, a través de YouTube, garanteix l’aliança entre qualitat i el signe dels temps. Això és el que ha passat amb la Setmana Literària de Sant Jordi, un projecte de l’entitat que ahir es va clausurar després d’haver ofert deu trobades en línia amb autors com Marta Robles, Luís Campo Vidal, Quim Vicente, Miquel Molina o Martina Ferrer.

La iniciativa va acollir novetats com Emergencia climática (Libros de Vanguardia), del periodista d’aquest diari Antonio Cerrillo, especialis­ta en temes mediambien­tals des de fa més de 30 anys, profession­al conscienci­at i conscienci­ós, que ha bussejat amb encert pels principals escenaris de l’escalfamen­t i ha investigat sobre els seus efectes a Espanya. Cerrillo i José Luis Gallego van conversar sobre aquesta síntesi assequible i pionera. Gallego, també un periodista veterà, va dir de Cerrillo que “la comunicaci­ó mediambien­tal d’aquest país no s’entendria sense l’Antonio. És un referent”. Certament, feia anys que Cerrillo, premi Nacional de Medi Ambient, ens advertia del que passarà quan tots siguem miops.

Espanya és una de les zones del planeta més vulnerable­s als embats del canvi climàtic, de manera que tard o d’hora el país es veurà obligat a aplicar mesures d’adaptació per afrontar-lo. Un llibre imprescind­ible per als amants de la conservaci­ó de la natura, que el seu autor va pensar com “un viatge, un recorregut per escenaris afectats a Espanya”. De les glaceres del Pirineu a Doñana, Cerrillo repassa paisatges i transforma­cions: “Haurem de canviar la nostra escala de valors i que la renúncia no sigui entesa com una cosa insofrible, sinó com un gest solidari”. I renovar el llenguatge, afegeix, “o es converteix en un anestèsic per a la gent”. Cerrillo elabora una llista de paraules que anomena “paraules cadàver”, les que la publicitat ha devorat. “Se les han apropiat, han estat robades, espremudes com un drap vell. La paraula sostenible, per exemple. Ja no ens podrà servir de res”.

I davant el canvi climàtic? “Mitigar-lo o adaptar-nos-hi és la disjuntiva. Però el ciutadà conscienci­at no es pot carregar el planeta a l’esquena; ell sol no el salvarà”. Més gestos polítics, doncs. No es pot fer res més que adaptar-s’hi. “L’hem provocat nosaltres, al Delta, per exemple. ¿No hauríem de defensar els arrossers, que porten una història de defensa heroica de defensa del territori?”, es pregunta. Com cal defensar el Delta, amb muralles? Amb barreres terra endins?”

Una altra de les trobades interessan­ts, en directe i en obert, va ser la protagonit­zada per Enrique Lacalle, vicepresid­ent del Círculo

Juan Antonio March va ser un altre autor de Libros de Vanguardia de la Setmana Literària de l’Ecuestre

Ecuestre, i Juan Antonio March, autor de Poder y futuro (Libros de Vanguardia). Tots dos van repassar figures de gran rellevànci­a històrica sobre un text que dona claus per a la construcci­ó de la societat en el futur.

Poder y futuro. Veinte líderes mundiales y el mañana se submergeix en la cruïlla europea, els canvis en l’estructura econòmica, la disputa pel lideratge mundial i l’impacte de la revolució tecnològic­a. I assenyala el que marcarà el futur, des de la intel·ligència artificial fins als canvis en la geopolític­a.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? José Luis Gallego en conversa amb Antonio Cerrillo en línia
CÉSAR RANGEL José Luis Gallego en conversa amb Antonio Cerrillo en línia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain